Uppdrag granskning – Kampen om gruvan | SVT Play

Äntligen tas de negativa bitarna upp inom den nya “gruvboomen” på ett sakligt och välunderbyggt sätt i Uppdrag Granskning. Från SVT om programmet:

“Framtidsdrömmar om jobb blev läckande gifthål. Det pågår en gruvboom i Sverige. Kommunerna hoppas på nya jobb, men verksamheten riskerar att få svåra konsekvenser för boende och miljö. Den svenska gruvbranschen tror att produktionen från gruvor kan komma att tredubblas fram till år 2025.”

Det är mycket intressant att Sverige fortfarande har en av världens lägsta gruvskatter:

0% i gruvskatt(Australien har 30%)

0,05% i mineralskatt, vilket gav svenska folket svindlande 350 000 kr förra året!

Det är inte konstigt att Sverige är på väg att bli en gruvkoloni där globala företag tar vinsten dit det är billigast, gör konkurs när gruvan är tömd, samt låter skattebetalarna betala saneringen.

Ungefär som i delar av Afrika eller Asien, bara att flera av de länderna har högre gruvskatter än Sverige. Det är tydligen framtiden enligt de flesta av dagens politiker, framförallt enligt ansvarig näringsminister Annie Lööf, som just när detta skrivs öppnar Centerpartiets stämma med att berätta hur viktigt det är med ett “Hållbart Sverige”. Det är faktiskt lite ironiskt att reprisen av Uppdrag Granskning gick samtidigt på grannkanalen.

Denna granskning rekommenderas varmt för alla, speciellt för de som inte är insatta i problemen detta kan ge upphov till.

Uppdrag granskning – Del 3 av 16 | SVT Play.

7 thoughts on “Uppdrag granskning – Kampen om gruvan | SVT Play

 1. Jan Örsell sa:

  Problemet är kanske inte i första hand en för låg gruvskatt även om det förvärrar saken. Problemet är det nuvarande kapitalistiska systemets ständiga tillväxtbehov. Vi kan inte bekämpa arbetslösheten med en ständigt ökad tillväxt särskilt som maskiner gör mer och mer av arbetet. Vi måste börja tänka om och på socialistisk väg dela på både arbete och frukterna av det arbetet. Fortsätter det här idiotiska högerpolitiska tänkandet med större klasskillnader och sänkta skatter så får vissa jobba ihjäl sig och har inte tid att njuta frukterna av sitt arbete medan andra blir helt utan både arbete och försörjning. Är det verkligen värt att förgifta vår miljö för denna ständiga och ohållbara tillväxt. Blir vi lyckligare av det?

 2. Jan Örsell sa:

  Här kommer lite fakta om hur världen blir när privata vinstintressen får styra helt fritt. https://www.svtplay.se/dokument-utifran

 3. Jan Örsell sa:

  Här kommer ytterligare lite mer fakta som styrker min tes från Vetenskapens värld den här gången. https://www.svtplay.se/video/1480596/del-23

 4. fredrik sa:

  Antingen är politikerna bara rent dumma och inbillar sig att gratis gruvbrytning är enda sättet att skapa jobb.
  Eller så har dom blivit mutade av gruvbolag alltså ren kriminell handling.

  Om en gruva har dålig lönsamhet så ska man inte starta gruvan för gruvan måste betala för städningen av marken.
  Ska staten stå för städningen efteråt så kan staten lika gärna betala för att arbetslösa ska städa städerna så dom blir rena och fina.

  Jobb pratar dom om men bolaget kan registreras utomlands och skita i svens skatt och dom kan ta in utländsk personal, vi blir av med våra naturtillgångar utan att få en krona.

  Jag är inte emot fri företagsamhet, en däckverkstad kan drivas effektivt av den som äger den men gruvbrytningen handlar inte om fri företagsamhet, det är ren mänsklig dårskap.

  Att alliansen vill ha privata däckverkstäder har jag inget emot men varför privatiserar dom bilprovningen och apoteket det skapar inga jobb jag besiktigar bara bilen en gång per år, och jag köper inte mer läkemedel, noll jobb skapas.

 5. Jan Örsell sa:

  fredrik! Jag håller med dej i det mesta utom delen med “fri företagsamhet” i form av privata företag. Det är den fixeringen vid det privata ägandet som är den största mänskliga dårskap vi någonsin skapat.

  Vad menar du med “fri företagsamhet”? Vad har det med ett privatägt kapital att göra? Varför är det så viktigt att någon kan göra stora “kortsiktiga” privata vinster ofta på bekostnad av en långsiktig hållbar utveckling? För många innebär det dessutom att man skuldsätter sig privat när företaget inte blir så framgångsrikt som man hoppats på.

  Varför kan inte driftiga personer med bra affärsidéer låna från ett gemensamt kapital och starta gemensamt ägda företag? Där “företagaren” redan från början får en dräglig lön utan att riskera att skuldsätta sig. Där vinsten i ett på sikt förhoppningsvis blomstrande företag istället för att bilda stora privata förmögenheter återinvesteras i verksamheten eller tillfaller samhället och alla. Detta gör samhället (och oss alla rikare) och inte bara ett fåtal som hela tiden ökar sitt privata kapital och klyftorna i samhället bara växer.

  Jag säger inte att alla ska ha exakt samma lön eller att vi inte ska ha något privat ägande alls men varför ska produktionen och kapitalet i samhället vara privat? Det ger bara ett orättvist, girigt, kortsiktigt statussamhälle med överdriven konsumtion. Denna fixering vid privat ägande är inte förenlig med ett hållbart samhälle. Vi måste tänka om, tänka nytt och tänka rätt.

 6. Jan Örsell sa:

  En rättning. Sista parentesen i inlägget ovan ska naturligtvis vara (och oss alla) med rikare utanför parentesen.

Kommentering stängd.