Stefan Ingves: Ja, privata banker skapar våra pengar | Sveriges Riksbank

Från dagens chatt med Riksbankschefen Stefan Ingves.  Notera det solklara svaret från en av Sveriges mest kunniga individer inom penningsystemet:

“Stämmer det att de flesta av våra pengar skapas av privata banker och inte av riksbanken?”

Henrik J (13:33)

“Svar: Ja så är det. Merparten av de pengar som finns i dag är insättningar på bank. Det är ju idag i en viss mening elektroniska pengar. Insättningarna är mycket större än den utelöpande sedelmängden som är ca 90 miljarder kronor.”

Självklart måste han lägga ut lite dimridåer efteråt, av någon anledning är det alltid för enkelt för dessa herrar att bara hålla sig till ett enkelt ja, men detta var tydligare än många andra sagt inom samma gebit.

 

viaChatt med riksbankschef Stefan Ingves den 3 juli | Sveriges Riksbank.

9 thoughts on “Stefan Ingves: Ja, privata banker skapar våra pengar | Sveriges Riksbank

 1. Lincoln sa:

  “Självklart måste han lägga ut lite dimridåer efteråt.”

  Japp, bedrägeriet får inte bli för uppenbart.
  FAst Ingves är en amatör jämfört med Greenspan 🙂 några förvirrande citat från Greenspan

  “ I know you think you understand what you thought I said but I’m not sure you realize that what you heard is not what I meant”

  “Since becoming a central banker, I have learned to mumble with great incoherence. If I seem unduly clear to you, you must have misunderstood what I said.”

  “I guess I should warn you, if I turn out to be particularly clear, you’ve probably misunderstood what I said.”

  Fast roligast var nog Bush, Bushism är skojigt 🙂
  https://youtu.be/Be6tunbRcs8

  Trevlig sommar på dig, Peter!

 2. intressantanyheter sa:

  Ja, Min Greenspan-favorit är den här:

  ”Since becoming a central banker, I have learned to mumble with great incoherence. If I seem unduly clear to you, you must have misunderstood what I said.”

  När jag såg den intervjun så blev jag helt stum, och bara tänkte hur i h-vete skev världen måste vara när den personen har så stor makt.

  Glad sommar på dig med!

 3. Roger sa:

  Johan:
  Stämmer det att privata banker skapar merparten av de pengar som cirkulerar i den svenska ekonomin, och sker detta i samband med att privatpersoner, företag och organisationer belånar sig?
  Stefan Ingves:
  Ja, just så fungerar det. Tar man ett lån och köper någonting för pengarna sätter mottagaren in pengarna på bank, banken kan i sin tur låna ut pengarna igen, och så snurrar det på.

 4. rune sa:

  “Stämmer det att privata banker skapar merparten av de pengar som cirkulerar i den svenska ekonomin, och sker detta i samband med att privatpersoner, företag och organisationer belånar sig?
  Stefan Ingves:Ja, just så fungerar det. Tar man ett lån och köper någonting för pengarna sätter mottagaren in pengarna på bank, banken kan i sin tur låna ut pengarna igen, och så snurrar det på.”

  Yngves säger inte hela sanningen, riksbanken trycker även pengar och lånar ut pengar till bankerna, han försöker mörka det med att säga att FRB skapar alla pengarna.

  Reporäntan finns för att bankerna lånar av riksbanken.
  En del av våra pengar skapas när en bank går till riksbanken och begär att få ett lån med en säkerhet, riksbanken trycker då nya pengar och lånar ut pengarna till banken för reporäntan.

  FRB kan inte skapa pengar i oändlighet, med reservkrav på 10% så kan bara pengarna öka 9 gånger sen är det slut.
  Dom senaste 100 åren har pengarna ökat mer än så.

 5. rune sa:

  Bankerna har stora lån hos riksbanken, därför påverkar reporäntan vår ränta, om bankerna inte lånade av riksbanken så skulle riksbankens reporänta vara ointressant.

  För att reporäntan ska kunna påverka bankernas utlåningsränta så måste bankerna ha stora lån i riksbanken.

  Riksbanken trycker pengar och bankerna lånar ut pengarna till oss, alternativet är att riksbanken tillverkar lika mycket pengar och ger dom till staten men då blir bankerna inte så rika. Därför är alt manipulerat.

  En del ekonomer vet inte hur pengar skapas,i deras utbildning sägs inget om hu pengar skapas, dom som vet sitter på positioner som gynnas av dagens system.

 6. Har du sett Per Lundgrens trilogi, en syntes om det kapitalistiska systemet? Riktigt intressant analys – logiskt och pedagogiskt författat rakt igenom.Har själv kommit till ca kapitel 55.
  https://nyaekonomiskasystemet.se/

  Med anledning av inläggets tema så är kapitel 44-45 särskilt intressant eftersom det reder ut bedrägeriets matematiska skugglogik – som inte är laglig eftersom de fuskpengar som skapas inte har någon ägare, utan bygger på att sanningen som egentligen är en elefant i rummet, hålls hemlig samt framställs som något slags naturlag genom Baseldokumenten. Eftersom du redan har helhetsbilden så kan du läsa de två kapitlen separat.
  https://nyaekonomiskasystemet.se/index.php/gratis-nerladdning/trilogins-del-ii/

 7. Har du sett Per Lundgrens trilogi, en syntes om det kapitalistiska systemet? Riktigt intressant analys – logiskt och pedagogiskt författat rakt igenom.Har själv kommit till ca kapitel 55.

  https://nyaekonomiskasystemet.se/

  Med anledning av inläggets tema så är kapitel 44-45 särskilt intressant eftersom det reder ut bedrägeriets matematiska skugglogik – som inte är laglig eftersom de fuskpengar som skapas inte har någon ägare, utan bygger på att sanningen som egentligen är en elefant i rummet, hålls hemlig samt framställs som något slags naturlag genom Baseldokumenten. Eftersom du redan har helhetsbilden så kan du läsa de två kapitlen separat.

  https://nyaekonomiskasystemet.se/index.php/gratis-nerladdning/trilogins-del-ii/

 8. intressantanyheter sa:

  Har haft lite semester och inte varit ute så mycket på bloggen, men detta ska kollas upp, tack så mycket för infon!

Kommentering stängd.