Statsskulden och statsfinanserna – Riksgalden.se

Bara en intressant påminnelse om hur statsskulden utvecklats de senaste åren. Man får ju ofta höra av diverse politiker att vi har stått oss bra under kriserna och att det är ordning och reda i finanserna. Det sistnämnda är väldigt signifikant för vår egen Finansminister Anders Borg. Det är då kul att se på fakta och tråkiga kalla siffror:

Statsskuld juli 2006 : 1222 miljarder

Statsskuld nov 2013: 1217 miljarder

Statsskulden är nu alltså tillbaka på ungefär samma nivå som för 7 år sedan, efter att en kort period gått åt rätt håll, så är man tillbaka på noll igen.  Det är tydligen att ha ordning och reda det.

Men det är ju så det fungerar i dagens penningsystem:

Utan skuldskapande någonstans i världen blir det ingen tillväxt, och nu verkar det vara Sveriges tur att skapa lite skuld igen

God Jul!

Statsskulden och statsfinanserna – Riksgalden.se.

5 thoughts on “Statsskulden och statsfinanserna – Riksgalden.se

 1. Santa Claus sa:

  Varför lånar staten överhuvudtaget pengar som skapas ur intet och inte har något värde i sig? Rättare sagt, varför låna något du kan skapa själv? Bankerna skapar dem, staten kan skapa dem.

  Staten väljer ist att låna alla pengar av utvalda privata storbanker och betalar mångmiljardbelopp i ränta. Kul, kul eftersom vi skattebetalare får notan. Helt onödigt, ja, men eftersom det är så kul att betala ränta så ska vi fortsätta låna påhittade pengar.

 2. Robin sa:

  Man kanske ska tillägga att staten sålt av en mängd bolag för att minska statsskulden under perioden som gått..

 3. intressantanyheter sa:

  @Robin:
  Det har du helt rätt i, det är en viktig poäng! (Ursäkta att din kommentar inte godkändes direkt, något problem med min blogg)

 4. intressantanyheter sa:

  @ Santa Claus
  Ja, det är p.g.a detta helt orimliga system som denna blogg startades. (Ursäkta att din kommentar inte godkändes direkt, något problem med min blogg)

 5. Jan Örsell sa:

  Robin! Hur dum får man egentligen vara? Skulden har ju inte minskat. Man betalade av en del i början på grund av att den borgerliga regeringen fick ta över en sund statsbudget. Sedan har man systematiskt reat ut gemensamt statligt ägda tillgångar till privata ägare och använt de pengarna (kapitalet) till att sänka skatterna för de redan rika. Inte nog med det, de har sänkt skatterna så mycket att staten nu går med förlust och vi måste börja låna igen. Att leva upp kapitalet är ingen bra affär på sikt vilket alla som har något affärssinne förstår. Allt detta är ingår ju i en gigantisk väl medveten strategisk omfördelning från vanliga medborgares gemensamma makt och kontroll till privat makt och kontroll. Man har till och med låtit statliga vattenfall köpa in gamla kolkraftsanläggningar till överpris för att på det sättet kunna göra en affär av att statligt ägande är dåligt och ineffektivt. Allt detta medan skolresultaten sjunker och gamla, sjuka och arbetslösa får det allt sämre. Fy fan säger jag bara. Att de bara kan göra så och att folk inte förstår utan låter de hålla på. Fast nu verkar det äntligen som deras dagar är räknade.

Kommentering stängd.