Sanningen är ute: Pengar är bara skuld, och bankerna badar i det | David Graeber | Comment is free | theguardian.comNu har även den mäktiga och gamla centralbanken Bank of England givit ut en skrift som beskriver penningskapandet på ungefär samma sätt som Riksbankens skrift gör.

Riksbankens skrift gavs ut i september, och bara ett halvår senare är det dags för nästa centralbank att helt plötsligt komma ut med sanningen om hur enkelt pengar skapas av privata affärsbanker i samma sekund som någon tar ett lån.

Detta är verkligen märkligt eftersom det tidigare varit i det närmaste omöjligt att finna källmaterial till detta faktum hos centralbanker eller andra myndighetskällor. Överallt finns det information om sedlar och mynt, men sällan ett enda ord om den största delen av penningmängden, nämligen skulder, och som i Sverige inte ens är reglerad i lag.

Människor i allmänhet tror på myten om att någon stackars pensionär har lånat ut sina besparingar till någon ung skuldslav i storstäderna. Men detta resonemang är ju helt fel, och så fort man vet att penningmängden ökar, så förstår man att resonemanget är felaktigt.

Om bara pengar som redan finns lånas ut, så skulle självklart inte mängden pengar öka överhuvudtaget. Den skulle vara konstant. Slutsatsen är då väldigt enkel:

Någon skapar pengarna någonstans

Svaret är också väldigt enkelt, men få tror på det när de hör det första gången:

Pengar skapas när privata banker skapar ett lån

The Guardian har i denna artikel skrivit mycket bra om hur förtrollningen nu är bruten, att allt fler människor förstår hur skevt systemet är, och centralbankerna verkar uppenbarligen tvingade att för första gången på mycket länge erkänna att de inte styr penningmängden alls.

Det gör vanliga affärsbanker när de ger ut lån, och således är t.ex styrräntan något som regleras efter att bankerna redan skapat hög- eller lågkonjunktur. Centralbanken styr egentligen nästan ingenting när det gäller inflation eller deflation i penningmängden. Att en centralbank ska vara oberoende för att inte skapa “för mycket” pengar är ju helt fel, då de själva inte ens skapar den största delen av penningmängden. Det gör privata banker på ett sätt som verkligen inte behöver gynna någon annan dem själva.

Artikeln både börjar och avslutar med Henry Fords kända citat om penningsystemet:

“Det är tur att de flesta amerikaner inte vet hur banksystemet fungerar, för om de visste, skulle det bli revolution imorgon bitti”

The truth is out: money is just an IOU, and the banks are rolling in it | David Graeber | Comment is free | theguardian.com.18 thoughts on “Sanningen är ute: Pengar är bara skuld, och bankerna badar i det | David Graeber | Comment is free | theguardian.com

 1. Nils sa:

  Nu är det visat hur pengar tillverkas, nu måste även myten om att vi har för mycket pengar i ekonomin avslöjas.
  guldförsäljare, bloggare med guldannonser, guldbaggar, cervenka på SVD, tepartyrörelsen, med flera dödar oss med sin fanatism.

  Pengar är ett betalningsmedel och ökar befolkningen ekonomin växer lönerna ökar så måste även mängden pengar öka.

  Vi har deflationstendenser vi har nu för lite pengar i ekonomin.

  Det är inte bankernas krediter som har skapat överpriser på bostäder, dom lånar bara ut när någon efterfrågar en kredit, felet är att bomarknaden är manipulerad, ex fastighetsskatten avskaffades vilket drev upp priserna, bankrediten är inte grundorsaken.

 2. Sverker sa:

  Om det lånas ut pengar, som inte finns, som inte har täckning, som skapas av ingenting, så är det så fullständigt galet, dels moraliskt, men även matematiskt, att det borde vara självklart!
  Men det övergår trots det vissa människors fattningsförmåga fast bankirparasiterna numera erkänner det.
  Nils, om det är ok att göra pengar av ingenting, så gör det då, och köp din bostad, det spelar väl ingen roll hur dyr den är. Gör mer pengar bara!
  Nils, har du inte alls förstått hur det ligger till, eller är du någon slags troll?

 3. Jan Örsell sa:

  Nils! Det finns många som av eget vinstintresse eller bara enbart ren dumhet och okunskap förespråkar det nuvarande penningsystemet. Ditt inlägg är proppfullt av en massa sådana felaktigheter. Tänk om! Tänk nytt! Tänk rätt!

  Hur kan du exempelvis påstå att det är en myt att vi har för mycket pengar i ekonomin? Vad har du för grund till ditt påstående? Penningmängden har ökat dramatiskt de senaste årtiondena och har ingen koppling till ökad tillväxt eller ökad folkmängd. Den ökningen beror på rent vinstintresse och den nuvarande filosofin att leva loppan idag på påhittade lånade pengar och skuta skulderna på framtiden. På vilket sätt skulle en större mängd pengar och skulder lösa någonting?

  Girighet är vad det handlar om. Alla skor sig själva så gott de kan och försöker skjuta skulderna på någon annan. Företag genererar enorma vinster till sina kapitalägare samtidigt som man smutsar ner och skjuter miljöskulden på skattebetalarna och kommande generationer. Banker tjänar stora pengar på att låna ut påhittade pengar. Arbetare kräver högre löner och lägre skatter. De lånar till konsumtion och husköp men betalar nästan inga amorteringar. När penningmängden hela tiden ökar så stiger ju priserna så varför betala när man kan leva på lånade påhittade pengar.

  Men detta fungerar inte i längden. Förr eller senare hinner verkligheten ikapp och någon måste betala kalaset. Det handlar idag bara om att själv slippa vara den som betalar. Vem är det egentligen som får betala? Kommande generationer och skattebetalarna. Detta medan andra håvar in enorma vinster på sitt i många fall påhittade kapital. Det är staten och skattebetalarna som får betala miljösaneringarna när företagen har lagt ner och stoppat undan vinsterna. Det är staten och skattebetalarna som får betala när bankerna riskerar att gå i konkurs. Hur kan det komma sig att vinsterna i samhället ska gå till privata ägare medan skulderna ska betalas av staten och skattebetalarna? Kapitalismen har nått vägs ände! Staten och skattebetalarna som i slutänden får stå för kostnaderna måste också få vinstena. Kapitalet måste bli gemensam egendom och underställas demokratisk kontroll.

 4. Nils sa:

  Löntagarna är lika giriga som kapitalisterna.
  När bankerna skapade pengar så passade löntagarna på att öka lönerna.
  Att vi nu har för mycket pengar är en myt som sprids av främst guldbaggar som lurar andra att köpa guld och folk går på det.
  Dom lurar folk att tro att vi har för mycket pengar för att få folk att köpa guld.

  Om penningmängden inte hade ökat så skulle lönerna inte kunnat öka så mycket, 1900 talets penningmängd skulle inte ens räcka till kommunalarbetarnas löner.

  Penningmängden har ökat men det har även lönerna gjort och befolkningen har ökat, ekonomin har växt.

  Folket är grundlurade av guldbaggarnas propaganda.
  Guldbaggarna har pengar och dom har betalat för fina filmer på YouTube som folk sen går på.
  Någon med pengar har skapat dom påkostade filmerna på YouTube, det finns en dold agenda, dom lurar i folk en massa dumheter för att få sälja sitt guld.
  Så dyra filmer avslöjar vem som skapade filmerna.

  Det tog ett tag innan jag förstod vem som gjorde filmerna och varför, nu vet jag att det bara är rå girighet.
  Vänstersympatisörer går rika kapitalisters ärenden gratis.

  “Om det lånas ut pengar, som inte finns, som inte har täckning, som skapas av ingenting, så är det så fullständigt galet”
  Samma logik säger att har det inte skapats några värden så är löneökningar bara fullständigt galet.
  Girigheten bland löntagarna är lika rå som kapitalisternas pengaskapande därför hyllas löneökningarna.

 5. Jan Örsell sa:

  Nils! Löntagare är i allmänhet inte lika giriga som kapitalisterna utan vilseledda. Mer eller mindre intvingade i en för evigt förslavande lånekarusell. Manipulerade att tro på lögner om att allmän evig tillväxt är möjlig och nödvändig. Att kapitalisterna minsann har kontroll på ekonomin och verkar för allas bästa. Med skrämsel propaganda övertygade om att de måste rösta på högerpolitikens falska ekonomiska teorier. Att alla former av socialism där kapitalets makt begränsas ovillkorligen leder till misär. Den enda makt som löntagarna har i form av antal politiska röster har därmed tagits ifrån dem.

  Om penningmängden ökar så dramatiskt som det finns fakta på har skett utan koppling till högre produktion så uppstår inflation. Priserna stiger och pengarnas värde sjunker. Det är klart att löntagarna i det läget måste kräva högre löner om de inte ska förlora all sin köpkraft. Det är knappast löntagarnas lönekrav som står för inflationen. De är inte de som har den ekonomiska makten. Men fler och fler börjar förstå att det nuvarande systemet inte fungerar och håller vad det lovar. Att det är de som skattebetalare som i slutändan får betala kalaset för andras vinster. Att lägre skatter urholkar de trygghetssystem som löntagare utan eget kapital är så beroende av.

  Är det någon som är lurad och vilseledd så är det sådana som dej. Det är näst intill omöjligt att diskutera politik med folk som är så helt utan faktakunskaper och insikter om hur samhället och världen ser ut. Folk i allmänhet har inget eget kapital och ekonomiska möjligheter att köpa guld. Att folkmängden ökar innebär inte automatiskt att ekonomin växer. Blir vi fler människor utan att produktionen av varor ökar så får var och en mindre att leva av och det spelar ingen roll hur mycket pengar som skapas. Pengar är bara en värdeförmedlare och inget vi kan leva av. Att vi “vänstersympatisörer går rika kapitalisternas ärenden gratis” är ju rena dumheterna. Vi på vänsterkanten är ju de enda som verkligen kritiserar det nuvarande systemet och har ett annat alternativ att erbjuda.

 6. Nils sa:

  “Om penningmängden ökar så dramatiskt som det finns fakta på har skett utan koppling till högre produktion så uppstår inflation.”
  Var är hyperinflationen? vi når inte ens upp till inflationsmålet på 2%.

  Vänstersympatisörer sprider guldbaggarnas propagandafilmer.
  Youtube är full av kapitalistpropaganda från rika guldbaggar.

  En del seriösa filmer finns om ekonomi men det mesta är bara till för att lura folk att köpa guld.

  “Pengar är bara en värdeförmedlare”
  Ja det är riktigt men om befolkningen ökar så måste värdeförmedlaren öka eller så är dom nya medborgarna utan värdeförmedlare.
  Ökar lönerna så måste värdeförmedlaren öka annars så finns det inte värdeförmedlare till arbetarnas löner.

  Guldbaggar banker kapitalister har medvetet lurat hela befolkningen med sin propaganda om att pengarna inte får öka.

  Om befolkningen, lönerna,inflationen ökar och ekonomin växer så måste pengarna öka eller så fungerar inte ekonomin.

  Penningmängden har ökat mycket men tar man bort det som bara kompenserar för det jag sa så är ökningen inte stor.

  https://intressantanyheter.blog.se/penningmangdsokningen-pa-arsbasis-den-viktigaste-grafen/
  titta i översta grafen, dra bort löneökningar befolkningstillväxt,inflation med mera så är ökningen helt borta.

  Guldbaggarna har verkligen lyckats med hjärntvätten på befolkningen.

  Vi måste hela tiden öka penningmängden men vi kan även göra det med skuldfria pengar vi måste inte göra det med krediter.

 7. Jan Örsell sa:

  Nils! Så jävla lättlurad för man bara inte vara. Läs på innan du kommer med en massa påståenden. Inflationsmålet är ju riggat och tar inte med alla kostnadsökningar. Numera måste ofta både mannen och kvinnan arbeta heltid för att upprätthålla samma standard som mannen i familjen klarade själv för några decennier sedan. Dessutom så påverkas naturligtvis priserna av att vi numera importerar en massa av allt vi konsumerar från låglöneländer där miljön förstörs och arbetsförhållandena ofta är rent förfärliga.

  Försök hitta och visa ett enda exempel på att vänstersympatisörer sprider kapitalistpropaganda om du kan. Lycka till säger jag bara för det blir inte lätt att hitta. Varför tror du att nästan alla kapitalister röstar på högerpartier egentligen?

  Med mindre klass och löneskillnader kan inte vissa rika hamstra pengar och pengarna cirkulerar bättre i ekonomin. Du kan ju inte bara se till mängden kronor och ören utan att ta hänsyn till värdet på pengarna (vad man faktiskt kan köpa för pengarna). Tror du att vi får större skördar och mer mat i världen för att vi trycker mer pengar? Självklart blir det inflation (penningvärdesminskning) om mängden pengar ökar utan att produktionen ökar. Vad är det för mening med att hela tiden öka penningmängden, priserna och lönerna? Vad som har betydelse är ju reallönerna (vad man kan köpa för den lön man får) och inte antalet kronor på lönebeskedet.

  Så banker har alltså (med hjälp av kapitalister och högersympatisörer) skapat alla dessa nya pengar för att propagera för att penningmängden inte får öka? Du är ju helt sjukt förvirrad! Problemen i ekonomin beror på att vi har nått den här planetens fysiska gränser och fortsatt allmän tillväxt är omöjlig. Dessutom på det skuldbaserade penningsystemet där penningmängden hela tiden varierar och ger upphov till spekulation med återkommande hög och lågkonjunkturer.

  Läs på och lär dej vad det handlar om eller ägna dej åt något annat som du förstår (vad det nu kan vara).

 8. Nils sa:

  Albert Einstein sa
  “Bara två saker är oändliga, mänsklig dumhet Och universum. Och jag är inte säker på det förstnämnda.”

  Kapitalister guldbaggar, har lurat alla svenskar att vi nu har för mycket pengar alt för att öka sina egna rikedomar.
  Youtube filmer är påkostade propagandafilmer.

  Banker har sagt att det blir hyperinflation av statligt utgivna pengar alt för att lura naiva att tro att mer pengar orsakar inflation sen ökar dom kreditgivningen i smyg för dom vet att det var ren propaganda för att dom ska få ge ut pengarna och inte staten.

  “Försök hitta och visa ett enda exempel på att vänstersympatisörer sprider kapitalistpropaganda om du kan.”
  Du sprider ut att mer pengar orsakar inflation, bankerna har lyckats med sin propaganda.

  Kapitalister och guldbaggar hittar på att penningmängdsökning är inflation, det är ren propaganda för att dom ska bli rikare.

  I Nordkorea tror folk på Kim i Sverige tror folk på guldbaggarnas propagandafilmer på Youtube, Folk är lika lättlurade i alla länder skillnaden är bara vad dom lurar i folk att tro på.

  Jag har läs på ordentligt därför vet jag hur lurade folket är.

 9. Jan Örsell sa:

  Nils! Vissa människors dumhet är verkligen oändlig. Vissa till den milda grad att de kan inte ens citera rätt. Det är du ett levande bevis på.

 10. Nils sa:

  Kapitalister guldbaggar och banker sprider ut att vi har för mycket pengar i ekonomin för att lura alla.

  Guldbaggar vill sälja sitt guld.
  Kapitalister vill öka sina pengars värde utan att behöva arbeta.
  Banker vill inte att folk ska förstå hur pengar tillverkas, därför säger dom att det finns för mycket pengar i ekonomin, så dom lättlurade inte skapar skuldfria pengar.

  Överpriser på bostäder beror till största delen på dom rikas maktutövning, fastighetsskatten avskaffades, och ett ränteavdrag infördes för länge sen.

  Det mesta som skriv om ekonomi är skrivet av folk som vill berika sig själva, ekonomer är betalda av banker fackföreningar kapitalägare med mera.
  ingen betalar för att sanningen ska skrivas.

 11. Nils sa:

  Folket är grundlurade många tror på bloggare som har guldannonser på sina bloggar.
  Dom skriver det som guldannonsören vill ha sagt, penningmängden får inte öka.
  Många bloggare skriver bara det som är lönsamt för deras privatekonomi, godtrogna svenskar tror på deras propaganda.

  Vi har ett inflationsmål på 2% då måste penningmängden öka med 2% bara för att kompensera för inflationen.

  Befolkningen ökar med ca 1%.

  Lönerna ökar med ca 2-5%

  Alt detta gör att penningmängden måste öka med motsvarande ökning bara som en ren kompensation, summerar man så blir det ca 2+1+3=6 penningmängden måste öka med 6% bara som en kompensation.
  Socialister och även dom som förespråkar en penningreform går verkligen bankernas ärenden när dom inte vill öka penningmängden.

  Albert Einstein har rätt
  ”Bara två saker är oändliga, mänsklig dumhet Och universum. Och jag är inte säker på det sistnämnda.”

 12. Nils sa:

  Vi har ett inflationsmål på 2% så länge vi har det så måste penningmängden öka med 2% för att kompensera för värdeminskningen i valutan eller så förintas värdet i valutan på lång sikt.
  Om vi aldrig mer ökade penningmängden så skulle en brödlimpa till slut kosta mer än alla pengar som finns.

  Om inflationsmålet var 0% så behövde vi inte öka penningmängden men med 2% som inflationsmål så måste vi göra det.
  Bankrediter kan tillverka dom pengarna eller så kan staten tillverka pengarna (skuldfria).

  Folket är grundlurade av banker och guldbaggar, dom skriker ut att statligt utgivna pengar orsakar hyperinflation, och i tysthet så trycker bankerna på kreditknappen och skapar pengar utan att vi får hyperinflation.

  Albert Einstein har rätt
  ”Bara två saker är oändliga, mänsklig dumhet Och universum. Och jag är inte säker på det sistnämnda.”

  Vi skrattar åt dom som en gång sa att jorden var platt, våra barn kommer att skratt åt oss som sa att penningmängden inte får öka.

 13. Jan Örsell sa:

  Nils! Varför inte ändra inflationsmålet till 0% då så behövs inga mer pengar, vi slipper inflationen, ingen ränta måste tas ut som kompensation och vi behöver inte tjafsa om vem som ska ge ut pengarna och hur mycket som ska ges ut? Varför krångla till allt så? Låt pengarnas värde får helt enkelt anpassa sig till mängden varor och tjänster och så får vi dela på pengarna såväl som de resurser som finns?

 14. Nils sa:

  Så länge vi har inflationsmålet på 2% så måste vi skapa nya pengar hela tiden, antingen bankrediter eller statligt utgivna.
  Det finns en fördel med statligt utgivna pengar staten får en inkomst.

  2% på penningmängden blir ca 50 miljarder i inkomst för staten varje år.

 15. Jan Örsell sa:

  Nils! Det är klart att om vi vill ha inflation så måste nya pengar skapas (såvida inte produktionen minskar) men varför skulle vi vilja det? Att ha något annat mål än ett system i balans utan inflation är ju sjukt. Riksbanken har som huvudmål att bevara penningvärdet men det uppdraget ger man ju upp om man lägger ett mål på något annat än 0% inflation.

  Vad är det får fel på vanliga skatter? Kostnaderna för statens verksamhet måste tas någonstans och blir inte gratis bara för att nya pengar skapas. Vad är det för mening med att staten får in 2% mer pengar (50 miljarder extra varje år) om värdet på pengarna sjunker med samma 2% (inflationen). Värdet för staten blir ju noll och intet. Man kan inte stirra sig blind på antalet kronor och ören. En bibehållen lön och 0% inflation är ju lika mycket värt som 2% löneökning med 2% inflation.

  Gör istället om systemet så att inga nya pengar kan skapas genom nya lån (100% kapitaltäckning) och se till att inte pengarna försvinner när lånen betalas tillbaka. Ge staten de pengarna som betalas av (amorteringarna) som annars skulle ha försvunnit. På det sättet får staten verkliga resurser. Penningmängden och värdet på pengarna består och vi får ett system i balans. Ett system som till skillnad från idag inte bygger på lånade och påhittade pengar utan på verkliga värden. Ett system där penningmängden är fast till skillnad från idag då den hela tiden varierar beroende på ökade eller minskade krediter. Vi skulle slippa dessa ständiga upp och nedgångar i ekonomin och slippa mycket av de ekonomiska bubblor och den spekulation vi ser idag.

 16. Nils sa:

  Hur kan folk tro på sagor som sprids?
  Penningmängden får inte öka säger sagan, om vi har ett inflationsmål på 2% så måste penningmängden öka med minst 2%.
  Hypotetisk om vi inte ökar penningmängden mer och låter inflationen bli 2%, då går ekonomin under på lång sikt.
  En brödlimpa kostar 20kr nästa år kostar den 20,4kr året efter 20,8kr så fortsätter ökningen efter 20år så kostar brödlimpan 29kr om 100år 144kr.
  Om 500år så kostar brödlimpan med 2% inflation 400000kr, till slut så kostar brödlimpan mer än alla pengar som finns.
  Hur kan folk vara så dumma att dom tror på sagor?

  Sagorna sprids av guldbaggar för att lura folk att köpa guld.

  Riksbanken och bankerna vet att penningmängden måste öka hela tiden för att kompensera för inflationen men det säger dom inte i klartext för då måste dom erkänna att bankerna trycker pengar ur luft.

  Både banker och guldbaggar hittar på att mer pengar orsakar hyperinflation bara för att lura godtrogna svenskar, april april din dumma sil jag kan lura dig dit jag vill, bankernas aprilskämt har lurat befolkningen i århundraden.

  Albert Einstein har rätt
  ”Bara två saker är oändliga, mänsklig dumhet Och universum. Och jag är inte säker på det sistnämnda.”

 17. Simon sa:

  En riktigt informativ film på hur det fungerar i USA och andra länder med pengartryckandet. värd att se och fundera över!
  Men komihåg, är källorna trovärdiga?

  https://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0

 18. Janne sa:

  Informativ liten skrift från Riksbanken. Nu förstår jag varför bankerna är så kåta på det kontantlösa samhället. Se sidan 75:
  Utlåningen är också beroende av allmänhetens efterfrågan på kontanter. Ju mer av penningmängden som finns i kontanter desto mindre pengar har bankerna att låna ut till nya låntagare.

Comments are closed.