Riksbanken vs RiksgäldenEn mycket intressant diskussion har blossat upp mellan Riksgälden och Riksbanken. Det handlar om de extra 100 miljarder som Riksbanken tyckte sig behöva låna upp för att förbereda sig vid en “eventuell” krissituation. De kostar ju uppskattningsvis ca 200 miljoner för skattebetalarna, som IN skrev om häromdagen. Det verka som att Riksgälden inte håller med, milt sagt.

För att få bra ordning på denna nyhet, rekommenderas att börja med bloggaren MFC:s sammanfattning av läget:

Pajkastning mellan Riksgälden och Riksbanken

Sedan ett annat inlägg på bloggen Ekonomistas, där en styrelsemedlem på Riksgälden går igenom varför han menar att Riksbanken tänker fel.

Till sist rekommenderas artikeln från Svd, där Bo Lundgren intervjuas och förklarar varför han tvivlar på Riksbankens kompetens

I den sista artikeln står det en massa mer eller mindre krångliga saker för oinsatta, men ett par meningar förklarar varför Svenska medborgare borde bry sig:

“Visst finns det ett demokratiskt problem. Det är rimligt att Sveriges Riksdag uttalar sig om hur stor valutareserven ska vara. Nu har två myndigheter, Riksbanken och Riksgälden, ökat statens budgetunderskott utan att Riksdagen har varit inblandad…Det blir kostnader som måste tas av skattebetalare.”

Tycker ni fortfarande att det är bra med en helt obunden Riksbank som bestämmer vad våra skattepengar ska gå till, när de s.k experterna inte ens verkar vara det minsta överens?

PS: En sak som krånglar till det lite extra är att Riksbanken redan har lovat 100 miljarder till IMF också, om det krisar i andra länder. Men det kommer det ju inte göra, det värsta är ju över enligt Mario Draghi a.k.a den mest trovärdiga personen på denna planet. DS.One thought on “Riksbanken vs Riksgälden

 1. ove sa:

  Riksbanken kan lösa ett finansieringsproblem för bankerna med sedelpressen, dom har laglig rätt att skapa pengar, deras agerande är därför helt onödig åtgärd men bankerna blir sura för skapar riksbanken pengar utan att dom får låna ut pengarna så blir dom utan ränta på pengarna, riksbanken ska vara självständig men bankerna har ett alldeles för stort inflytande, före detta bankfolk sitter i ledningen.
  Riksbanken kan trycka upp en miljard och rädda bankerna med, när ekonomin går bättre så kan bankerna betala tillbaka pengarna till riksbanken, inflationsrisken är noll, över en längre period så är penningmängden oförändrad.

  USA räddade sina banker med sedelpressen, det kostade inte pengar för skattebetalarna varför ska skattebetalarna här betala om vi måste rädda våra banker?

  Problemet är att bankerna har rätt att låna i utländsk valuta, förbjuds det så skulle dagens situation inte uppstått.
  Utlandslån är livsfarligt förändras valutorna så förlorar eller vinner bankerna pengar, vinsterna privatiseras förlusterna socialiseras.

Comments are closed.