Riksbanken: Pengar skapas av privata bankerDenna rapporten från Riksbanken som är döpt till det kryptiska namnet “Den svenska finansmarknaden” har inte direkt fått något enormt genomslag i mainstreammedia. Men den är oerhört intressant p.g.a 2 anledningar:

1: Riksbanken visar med start från sidan 73 hur pengar skapas av privata affärsbanker, både med text och bild.

2: Den är ett direkt svar på den kritik som bloggare, föreningar som Positiva Pengar och övriga intressenter har framfört vad gäller just transparensen om hur extremt skevt penningsystemet är. Fram tills denna skrift kom var det endast skrifter om sedlar och mynt som prånglades ut från Riksbankens informationsavdelning.

Det är naturligtvis stor skillnad på att klämma in det i en enorm skrift, med massa annat trams, än att göra en separat skrift som skulle heta exempelvis “så skapas pengar”. Den skulle nog mer människor vilja läsa.

Dock får man vara tillfreds med att följande meningar ändå har letat sig in i en officiell skrift från Riksbanken:

” Affärsbankerna ökar penningmängden. I Sverige ökar penningmängden främst på grund av affärsbankernas utlåning”

Sedan styrks detta med en bild som liknar det som beskrivits tidigare på denna blogg:

 

Skärmavbild 2013-10-01 kl. 15.37.43

Det mest intressanta med denna bild är att det som skapas av banken, rakt ur tomma intet genom en knapptryckning på tangentbordet, här kallas just “Nya Pengar”(!)

Tänk vad skönt om man kunde göra det på sin egen dator, och frågan är om det rimmar väl med Riksbankens åtagande:

“Målet för Riksbankens verksamhet ska vara att upprätthålla ett fast penningvärde.”

Det är svårt att upprätthålla ett fast värde på något som man inte styr över själv.

Den svenska finansmarknaden 2013 – rap_finansm_130830_sve.pdf.13 thoughts on “Riksbanken: Pengar skapas av privata banker

 1. OT sa:

  OT
  Men något du borde ta upp, var är hyperinflationen som skulle komma när FED och ECB tryckte upp pengar?
  Det är deflation i stället.
  Dom som säljer guldpengar har lurat många att mer pengar direkt skapar hyperinflation, fakta är att dom hadde fel, dom skrek att nu kommer hyperinflationen endast för att få sälja sina guldpengar.

  Guldförsäljarna har även skapat falska ekonomiteorier bara för att få sälja sina guldpengar, med sina ruttna pengar har dom lagt ut en del på nätet och bekostat filmer.
  Man måste skilja på dom onda och dom goda krafterna som försöker påverka den ekonomiska politiken.

  Det är snarare “positiva pengar” som saknas sådana pengar kan ta oss ur deflationsträsket, skuldpengar klarar vi inte att betala räntan på.

 2. intressantanyheter sa:

  @OT
  Håller med dig helt i analysen om att det finns guldförespråkare som tjänar på att varna för omgående hyperinflation. Det har jag skrivit i omgångar, det är därför jag absolut inte förespråkar guldmyntfot. Det är skuldfria pengar som är viktigt. Dock är det väl inflation i vissa saker, såsom bostäder och aktier, utan nytryckta pengar i digital form hade aldrig dessa saker stigit så mycket i värde. Och i delar av världen har valutan varit mycket skakig, t.ex Indien och Venezuela. Men jag antar att du menar skrämselpropagandan från guldsäljarna om en total valutakollaps över hela världen samtidigt.

 3. OT sa:

  “Dock är det väl inflation i vissa saker, såsom bostäder och aktier,”
  Nu lånar bankerna ut nypressade pengar till spekulanter, Om du har en medborgarlön i stället så får alla lite pengar men med 10000kr så kan man inte köpa för spekulation.

  Om staten får pengarna så kan ingen köpa bostäder till överpris.
  Det är inte mängden pengar, det är räntan och vem som får pengarna som avgör prisuppgångarna.

  Ränteavdraget är en stor skuld till prisuppgångarna, hypotetiskt inför 100%ränteavdrag så garanterar jag att priserna fördubblas på en dag, ränteavdraget måste bort.

  Inför en fastighetsskatt som ökar om bostadspriserna ökar då kan priserna kontrolleras, då kommer “positiva pengar” inte att driva upp priserna.
  Guldmyntsförsäljare och bankerna för ut rena lögner om hyperinflation om staten får pengarna, dom skyddar sina inkomster.

  Ekonomiska teorier om inflation.
  “En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete.” August Strindberg
  Alt är påhittat.

 4. OT sa:

  Vi har inte haft över 2% i inflation under lång tid trots att bankerna och riksbanken har tillverkat mycket pengar.
  Det kan tillverkas mycket positiva pengar med andra ord.
  Varför sluta trycka pengar om det inte ger hyperinflation?
  Vi tar bara över bankens sedelpress och ger den till staten.

  Staten kan sen trycka så mycket pengar att det blir 2% inflation.

 5. intressantanyheter sa:

  @OT

  Håller med dig om att det är bankerna som styr var “bubblorna” uppkommer, det var precis det jag menade med mitt förra svar. Medborgarlön är självklart ett bättre alternativ än att hjälpa de som skapar kriserna och göra dem ännu rikare varje gång något händer. Se senaste inlägg.

 6. Jan Örsell sa:

  OT! Mycket av det du skriver stämmer med det finns också mycket felaktigheter och rena dumheter. Jag tycker du ska läsa på lite mer om saken och tänka lite mer logiskt för det behövs.

  Naturligtvis så påverkar mängden pengar i samhället värdet på dessa pengar och därmed inflationen. Det spelar i det fallet inte någon roll vem som spakar pengarna utan det handlar om mängden pengar i förhållande till övrig produktion i samhället. Det blir varken mer eller mindre inflation om staten tar över penningutgivningen. Tycker du det är svårt att fatta så jämför med vilken annan vara som helst. Ökas utbudet av en vara så sjunker priset eller värdet på den varan (åtminstone på sikt). De grundläggande marknadsprinciperna gäller överallt i samhället. Pengar är i det sammanhanget inte något undantag.

  Den inflation som du hänvisar till (och som riksbanken presenterar) som inte överstigit 2% under lång tid är ju inte den verkliga inflationen utan en friserad siffra där inte alla prisstegringar räknas med. Varför tror du annars folk i decennier har förlorat i köpkraft trots att de enligt den inflation som redovisas har haft reallöneökningar på papperet?

  Sedan gör du (som så många andra) felet att jämföra skulddeflation med deflation i allmänhet. En skulddeflation uppstår i det nuvarande systemet när skulderna betalas av och pengarna som betalas “tillbaka” försvinner och därmed penningmängden minskar. Med en fast penningmängd och 100% kapitaltäckning där allt som lånas ut först måste sparas av någon så är deflation inte alls något skadligt. Läs gärna Wikipedia om deflation om du inte tror på det jag säger.

  Det är just det som är felet med den nuvarande skuldvalutan. Att penningmängden tillåts variera vilket ger upphov till spekulation vilket i sin tur ger dessa ständiga bubblor av högkonjunkturer och efterföljande kriser och lågkonjunkturer. Att pengarna skapas genom skuld och också försvinner när lånen betalas av vilket gör att det inte finns tillräckligt med pengar i systemet för att betala alla räntor. För att komma ur detta behövs att “nya” pengar skapas som inte är baserade på skuld.

  Vad som behövs är egentligen inte mer nya pengar utan att de pengar som finns i form av skuldvaluta idag inte försvinner när lånen betalas av. Att dessa istället omvandlas till skuldfria pengar som tillfaller staten och därmed alla. Att amorteringarna på dagens redan existerande lån går till staten i stället för att försvinna ur systemet.

  Ges det ut nya pengar utöver de som finns (och i större omfattning än produktionsökningen) så blir det inflation. Sen spelar det ingen roll att de först hamnar hos staten. Pengarna ska väl användas av staten och då kommer dessa ut på marknaden i nästa skede och ökar på inflationen. Pengar cirkulerar i systemet. Det finns ju redan nu gott om pengar att använda till spekulation och ökar mängden pengar i samhället så ökar möjligheten och risken för att de används till detta.

  Vad som behövs för att motverka detta är ett gemensamt ägande, avskaffandet av privat kapital, nya stränga regler för privat ägande och minskade klyftor i samhället. Det behövs också ett nytt tankesätt där man inte lever och konsumerar idag på lånade (idag även påhittade) pengar det man kanske kan tjäna i framtiden om man lever och har hälsan då. Hela samhället är fördärvat av detta lånebaserade tänkande om att leva nu och skuta skulderna på framtiden. Det är precis samma tänkande som ger upphov till den miljöförstöring vi ser idag som vi gör allt vi kan för att skuta över till nästa generation. Den privata vinsten idag är det enda som räknas. Att andra förlorar på det spelar ingen roll och inte till vilket pris denna vinst sker. Att kommande generationer får betala priset i form av miljöförstöringen ingår inte i ekvationen.

 7. Jan Örsell sa:

  En rättelse. Andra stycket och andra raden så blev det spakar istället för skapar. Ursäkta missen.

 8. Jan Örsell sa:

  OT och andra! Affärsbankerna har under de senaste årtiondena skapat en massa nya skuldbaserade pengar och fortsätter med det. Det finns hur mycket sådana pengar som helst i samhället och det behövs inga mer. Särskilt med tanke på att vi bara har en jord och inte kan fortsätta med den allmänna och ohållbara tillväxtekonomin vi är vana vid. Vad som behövs är bara att dessa pengar görs om till riktiga pengar som inte är skuldbaserade och inte försvinner när skulderna betalas av och att skapandet av nya skuldbaserade pengar upphör genom ett 100% kapitaltäckningskrav för nya lån.

  Varför ska nya pengar skapas? Pengar är bara en värdeförmedlare och bygger inget välstånd i sig. De produkter vi tillverkar och lever av blir inte fler bara för att vi ökar mängden pengar i samhället. Vi kan inte äta pengar. Resten är bara en fråga om fördelning av de resurser vi har och hur vi ska förvalta de resurserna på det bästa och mest ekonomiska sättet. Att vi utformar samhället och det ekonomiska systemet så att det blir så demokratiskt och rättvist som möjligt och ger ett så bra liv som möjligt åt så många människor som möjligt. Att resurserna fördelas jämt så att inte en liten elit kan stå för merparten av konsumtionen medan andra får svälta. Svårare än så är det inte.

 9. OT sa:

  Örsell
  “Naturligtvis så påverkar mängden pengar i samhället värdet på dessa pengar och därmed inflationen”
  Det är inte helt sant, det är ett påstående som kapitalister, banker och guldmyntsförsäljare sprider för att förvilla.

  FED har tryckt pengar utan att vi har fått inflation, påståendet du sa är inte sant,se fakta.
  Hög inflation kräver stora löneökningar och det får vi inte i en ekonomisk kris.

  Ekonomiska teorier skapas för att berika skaparen av modellen.
  Guldmyntsförsäljarna har spridit dumheter endast för att berika sig själva, nätet är fult av deras skitsnack.

  Bankerna sprider även ut lögner för att få behålla makten över hur pengar skapas.
  Riksbanken är bankernas intresseorganisation, alt är riggat.

 10. …och Riksbanken ägs av Rothschilds enligt följande källa: https://worldtruth.tv/list-of-banks-owned-by-the-rothschild-family/

 11. intressantanyheter sa:

  @Carina

  Har också sett den listan både i böcker, olika filmer och på nätet emellanåt. Problemet är att det ofta slutar som i detta fall, följer du länkarna som är källan till respektive sida så hamnar du till slut till en “page not found”:

  https://truedemocracyparty.net/2011/11/rothschild-owned-banks-exposed/

  Varför man alltid hamnar på en sådan sida kan ha två förklaringar:

  1 Det är inte sant
  2.Det är sant, på något sätt kontrolleras centralbankerna av privata rika familjer, men starka krafter ser till att det alltid försvinner om info läcker ut. Jämför ex Scientologirörelsen mot Sveriges offentlighetsprincip, som Scientologerna vann(!) genom att de hade ett enormt nätverk och rätt kontakter:

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/273913?programid=2519

  Personligen brukar jag undersöka de olika stiftelser, föreningar, överstatliga organisationer etc som finns, som t.ex Group of Thirty, där alla är med och där Riksbanken är en av donatorerna!

  https://www.group30.org/members.shtml

  Donatorer, flera av de banker som listas i din länk är med på denna helt officiella sida. Det är verkligen märkligt eftersom dessa centralbanker ska vara “oberoende”:

  https://www.group30.org/contributors.shtml

  I övrigt ser du både Rothschilds och Rockefellers olika företagsintressen med på listan, såsom Barclays, Goldman Sachs, JP Morgan etc. Dessa företags VD:ar och dylikt är också med i denna lilla men extremt inflytelserika grupp av HERRAR.

Comments are closed.