Positiva Pengar – Penningreform – Startsida

Efter att ha skrivit tillräckligt om andra konstigheter som sker i världen, b.la avlyssningar av hederliga medborgare, så är det nu hög tid att åter skriva om det som bloggen anser vara viktigast för att få en bättre värld för alla.

Ett nytt penningsystem

Det finns flera olika initiativ och föreningar runt om i världen som arbetar för en skuldfri valuta, ungefär på det sätt som beskrivs här. Ett av dessa initiativ som har kommit längst är Positive Money från Storbritannien, vars hemsida är oerhört innehållsrik och borde läsas av alla som är trötta på ständiga finans- och kreditkriser. Enda nackdelen är ju att allt är på engelska och det får tyvärr många att ge upp ganska fort.

Därför är det nu mycket glädjande att det nu verkar finnas en svensk motsvarighet

– PositivaPengar.

Eftersom allt verkar vara ideellt utgår de självklart ifrån Positive Money och en hel del videos är därifrån, men de flesta med svensk text! I övrigt är allt på svenska med länkar till flera svenska källor. Bara den första sidan är tillräcklig för att alla ska förstå grundproblemet med att banker skapar pengar som skuld vid långivning.

Går man bara ett år bakåt i tiden så har oerhört mycket hänt när det gäller “gräsrotsnivån” gällande detta problem. Flera bloggar har startats, dokumentärer om problemet har visats på SVT och det skrivs om det i mainstream media emellanåt. T o m Riksbanken tvingas svara på frågor som de tidigare verkar ha klarat sig utan. Nedan är väl därför nästan det mest intressanta just nu med “Positiva Pengars” hemsida, en mailkonversation med Riksbanken som offentliggörs.

Här är ett klipp från allra sista frågan, som utgår ifrån tidigare frågor angående att Penningmängden på något mystiskt sätt dubblerats de senaste 10 åren:

“6. Var har alla dessa pengar tagit vägen? Jag har dem inte, och ingen annan jag känner heller. Vi har bara massa skulder. Hur kan det komma sig? Är det nån nånstans som är jätterik?

Man kan säga att pengar skapas genom skuld. Penningmängden i Sverige ökar främst genom affärsbankernas utlåning. Penningmängd i Sverige definieras som pengar som ägs av allmänheten, t.ex. i form av sedlar och mynt eller insättning på konto. Den största delen av den svenska penningmängden består av insättningar på konto, sedlar och mynt är en mindre del.

När en låntagare kommer till banken och ber om ett lån ökar penningmängden då pengarna sätts in på låntagarens konto. Samtidigt hamnar bolånet på bankens tillgångssida.

Med vänlig hälsning,
SVERIGES RIKSBANK
Financial Stability Department
SE-103 37 Stockholm”

Här är alla frågor, alla lika intressanta.

I kommentarsfältet nedanför fortsätter konversationen och där medger Riksbanken att de i Augusti kommer släppa en publikation där någon form av “faktaruta” om hur pengar skapas ska vara med. Publikationen ska heta “Den svenska finansmarknaden”. Den publikationen hade aldrig tillkommit om inte de fått mängder av frågor om detta de senaste åren. Denna blogg har flera gånger frågat om hur penningsystemet fungerar, och då Riksbanken har ett myndighetskrav på sig att svara, så har de alltid gjort det. Det blir nog väldigt jobbigt i längden…

En sak är säker, den publikationen kommer läggas ut på denna blogg i alla fall.

Tillsvidare rekommenderas att läsa allt på Positiva Pengars hemsida:

Positiva Pengar – Positiva Pengar – Penningreform – Startsida.

2 thoughts on “Positiva Pengar – Penningreform – Startsida

  1. Jan Örsell sa:

    IN! Mycket intressant! Jag ska läsa detta mycket noggrant. De avslöjanden du och andra gjort om det ekonomiska systemet är mycket större och viktigare än några eventuella avslöjanden om staters avlyssning av sina medborgare enligt mej. Lösningarna kan diskuteras och det är okej att tycka olika så länge man låter fakta och logiskt tänkande styra och inte fördomar och prestige. Då kommer man alltid fram till bra demokratiska lösningar förr eller senare även om alla aldrig kommer tycka precis likadant.

  2. intressantanyheter sa:

    Hej Jan,

    Håller helt med. Detta är viktigast, kommer försöka att fokusera mer på nyheter om detta i fortsättningen.

Kommentering stängd.