Pengarna är den felande länken /Grus & GuldJAK-bankens medlemstidning har kommit ut i dagarna. Den är som vanligt späckad med intressant läsning om dagens penningsystem på ett sätt som absolut INGEN annan bank i Sverige ens kommer i närheten av.

Den mest läsvärda artikeln i senaste numret är nog en av de bästa beskrivningarna av felet med dagens penningsystem som någonsin publicerats. Det är en insändare i tidningen(Gjord av en f.d JAK-anställd) som på två sidor går igenom grundproblemet:

När pengar skapas som skuld måste de återbetalas, med ränta, vilket innebär att mängden pengar hela tiden måste öka(inflation). Detta system leder till att hela ekonomin stannar av om inte penningmängden hela tiden ökas, dessutom exponentiellt. Det är inte längre människors behov, eller för den delen planetens gränser, som styr olika politiska/folkliga beslut, utan helt enkelt kravet på ständigt ökande penningmängd(mer skuldskapande) så att systemet inte faller ihop. Detta system ger den närmast heliga tillväxten sin ikonstatus, som är viktigare än allt annat.

JAK:s historia är här mycket intressant som ett tydligt tecken på att grundaren Kristian Engelbrecht Kristiansen var på rätt väg, när hans skrev följande år 1935, mitt under depressionen i Danmark:

“Vi närmar oss det tillstånd där man svälter ihjäl mitt i överflödet. Om vi istället har ett omsättningsmedel som alltid motsvarar den aktuella varumängden, så att all produktion kom till nytta, och om de som behöver varorna alltid kunde få tillgång till pengar skulle allt vara i sin ordning…Systemfelet ligger i att människor tvingas producera – inte till fördel för sig själva – utan till fördel för de människor och grupper för vilka penningutbytet, inte varuutbytet, är det viktiga.

Redan 1931 fanns alltså insikten att när pengar skapas och går ut i omsättning i form av lån med ränta, så blir pengar en mycket speciell vara:

– Den kostar nästan inget att framställa

– Men den är helt oumbärlig för ekonomin

– Detta innebär att ägare till banker får ett enormt ekonomiskt övertag, och att de mesta av tillgångarna alltid samlas där till slut.

På grund av detta gav JAK ut en egen valuta, där kontrollen skulle ligga hos folkgemenskapen, och att pengarna skulle ha täckning i naturtillgångar. De andelspengar som användes i JAK:s jordbruksgemenskaper grundandes i värdet som medlemmarna ägde och brukade.

Detta system blev snabbt populärt och det dröjde endast ett par år tills storbankerna i Danmark krävde ett stopp, och valutan förbjöds 1933.

Bara det faktum att det snabbt förbjöds berättar om rädslan för detta system bland såväl dåtidens som dagens elit inom penningsystemet.

Artikeln fortsätter sedan att beskriva dagens system, med digitala lån som skapas direkt på bankens dator, vilket på senare tid givit en explosion av penningmängden. Så länge penningmängden fortsätter öka i en aldrig sinande takt så att den täcker både återbetalningar plus ränta så fungerar systemet. Men så fort det inte finns tillräckligt med nya låntagare så fallerar systemet.

Då försöker centralbanker gå in och stötta systemet genom att skapa ytterligare pengar som bankerna kan få istället för de pengar de skulle fått av låntagare. Men om dessa pengar inte heller återinvesteras inom “ny produktion”, så kvarstår problemet eftersom mängden “gammal produktion” inte räcker till för att hjälpa det skuldbaserade systemet att klara sig för evigt. Det är alltså en tidsfråga kring hur länge man kan stötta upp systemet på artificiell väg genom att alltid rädda bankerna.

I slutet av artikeln nämns exempelvis The Chicago Plan som en lösning på problemet. Där tas helt enkelt rättigheten för bankerna att skapa pengar ur tomma intet helt bort, och man kan då förhoppningsvis ha en mer kontrollerad skapandeprocess av pengar som inte gynnar en enskild företagssektor.

Artikeln är på sidan 20-21.

Grus & Guld.10 thoughts on “Pengarna är den felande länken /Grus & Guld

 1. Farfar sa:

  Tänk om det du, och Jak,s okände skribent, skrivit stod på dagspressens löpsedlar istället!

 2. ureka sa:

  “När pengar skapas som skuld måste de återbetalas, med ränta, vilket innebär att mängden pengar hela tiden måste öka(inflation). Detta system leder till att hela ekonomin stannar av om inte penningmängden hela tiden ökas, dessutom exponentiellt.”

  Du sa något viktig om vi stoppar ökningen av pengarna så stannar hela ekonomin av, så länge vi har en skuldvaluta så måste pengarna öka, EU där har man stängt av produktionen av pengarna men dom har kvar skuldvalutan.

  US printar pengar som vanligt och dom klarar sig bättre.

  Så länge vi har skuldvalutan så måste dom printa pengar eller så går ekonomin under.
  Guldbaggarna är farliga för dom vill behålla skuldvalutan men minska printningen av pengar, Bankerna skapade skuldvalutan euro men guldbaggarna fick inflytande och stoppade printningen.

  Så länge “positiva pengar” inte finns i verkligheten så måste vi låta printningen pågå alternativet vet vi nu titta på Europa.

  Kapitalägare vill öka värdet på sina pengar så dom har också försökt stoppa printningen.

  ECB kunde printa ut pengarna Europa behöver och ge pengarna till medlemsländerna då återställs balansen mellan varor och pengarna.
  Calmfors sa att dom kunde köpa upp statspapper se DN och låta dom ruttna i ECB, det är en variant av positiva pengar, det kanske bankerna kan gå med på, nu är dom dödsdömda av krisen.

  Ekonomibloggar är skrivna av kapitalägare (inte din blogg) och dom vill minska printningen för dom tror att deras pengar då stiger i värde, dom skriver saker för egen vinning, men dom förstör ekonomin och värdet i sina aktier, så långt kan giriga hjärnor inte tänka, goddag yxskaft.

 3. intressantanyheter sa:

  @Ureka
  Yes, att låta guldbaggarna bestämma och strypa ekonomin och behålla skuldvalutan är nog klart farligast. Om ECB verkligen kan trycka pengar på det sätt som Calmfors menar vet jag inte, enligt EU:s lagar får de inte göra det, tror jag. Det spelar väl egentligen mindre roll, lagar har ju ändrats förr. Såväl Kina som Japan går ju förbi IMF:s och BIS regler om att stater inte får stötta länderna genom direkt pengatryckning, detta genom att äga banker eller företag som .tex posten och genom dem köpa statspapper som ruttnar bort. Skrev om det för länge sedan:

  “…En annan sak som inte tas upp är att centralbanksystemet i Kina är enormt annorlunda än det i USA. I Kina kan man i princip säga att staten trycker upp valutan till de lån som ges ut genom nationella banker, regioner, kommuner etc. Och det blir då bara ett stort problem om Staten vill ha tillbaka lånen helt plötsligt och på samma sätt som vi i väst förväntar oss. Det är inte säkert att de kommer vilja på samma sätt som västerlänningar är vana vid. Det finns flera tecken på att staten/regioner/kommuner etc skriver av lån, inte bryr sig om att ta in ränta och att skulderna är en mer intern angelägenhet än i något annat land.(Möjligtvis liknande fallet i Japan)…”

  https://intressantanyheter.blog.se/kina-ar-pa-vag-mot-en-krasch-varlden-svd/

  https://www.huffingtonpost.com/ellen-brown/chinas-creative-accountan_b_775531.html

  https://dissidentvoice.org/2012/09/the-myth-that-japan-is-broke/

 4. ureka sa:

  Guldbaggarna, Tyska kapitalägare, bloggare med guldannonser är ett hot mot vår framtid.
  Ekonomin kan överleva ett tag till med skuldvaluta om vi bara låter skulderna öka lite till, i över hundra år så har det fungerat då kan det fungera i 10 år till.
  Skulderna kan lösas in senare exempelvis med det Calmfors sa.
  Om vi nu ökar utlåningen till företag så är en ökad skuldsättning inte fel.
  Låt bankerna printa ut krediter till företagsinvesteringar.

  I väntan på positiva pengar så måste printningen av pengar fortsätta, Vi har inte längre inflation i Europa, det tyder på att vi faktiskt nu har för lite pengar.

  Att nu stoppa bankernas printning av pengar där dom ökar balansräkningen skulle nu få förödande följder för då skulle pengarna inte öka, våra pengar går då bara till att betala ränta.

  Även seriösa personer kan ha missat detta, Michael kumhof kan ha missat det, jag vet inte riktigt vad han har sagt.
  Förändrar vi bankreglerna (reservkraven) så måste riksbanken i stället printa ut pengarna som ekonomin behöver.
  Många bloggare som vill ha reformer har missat detta.

  Bankkrediter kan bytas ut mot riktiga pengar, bankerna kan fortsätta vara banker och ingen behöver förlora något.

 5. intressantanyheter sa:

  Troligtvis fungerar systemet säkert i 10 år till, men en annan aspekt att ta in vid en explosiv ökning av penningmängd och företagsinvestering är faktiskt mängden naturtillgångar och hur ex. miljön påverkas av det. Detta är något som Kumhof/Benes tagit med i sina beräkningar i en annan rapport, vid en måttlig ökning av penningmängden som INTE kräver en ökning som även täcker in ränta så klarar sig förmodligen naturen och dess tillgångar sig bättre. Se bl.a detta:

  https://effektmagasin.se/michael-kumhof

  Vill du läsa vad kumhofs sagt gällande skuldfri valuta så kan du läsa min översättning av hans rapport om skuldfria pengar här, och nej han har vad jag märkt inte missat något väsentligt i den:

  https://intressantanyheter.blog.se/losningen-pa-skuldkrisen/skuldfri-valuta/

  och historien som han baserar sin rapport på:

  https://intressantanyheter.blog.se/penningsystemet/penningsystemets-historia/

 6. ureka sa:

  Vem har sagt att bankerna ska printa pengar till oljeborrning?
  Dom kan printa pengar till solceller så vi får gratis energi från solen, gratis är det för printningen av bankrediter är ingen kostnad.

  Jag säger inte att du har fel bara att ekonomin kan växa utan olja.
  Låt staten ta ett jättelån av bankerna och sen kan staten bygga solceller på alla hustak, skulden delitas sen om tio år, Calmfors metod.

  FED kommer att skriva av delar av USA:s statsskuld, FED vill överleva då kommer dom att rädda staten, men dom kommer att mörklägga hur det går till.
  Hur printningen av pengar går till måste hållas hemligt för folket.
  Går staten under så går FED under, privata storbanker får inte gå i konkurs, dom gör något frågan är bara vad dom gör.

 7. Sverker sa:

  Någonting är lurt med JAK,som jag är medlem i, för OM dom nu vet att grundproblemet är att en “viss grupp” snott åt sig monopol på att göra pengar av ingenting & ta ränta på det dessutom, samt para detta med t.ex vetskapen om hur bra det blev med försöksperioden på 30-talet med egna räntefria pengar, som FÖRBJÖDS av banksystemet, så är ju saken klar!
  Vi vet vad felet är, men ändå håller dom på o lallar runt på sommarkurscirklar som vallade får i åratal, OCH har medlemmarnas sparade pengar hos HANDELSBANKEN?!
  Antagligen har dom infiltrerats, för så kontraproduktivt beteende går inte att förklara på annat sätt.
  “Dom” är bra på sådant, infiltration. Funkar inte det, så mutar man, funkar inte det så mördar man, funkar inte det så fixar dom världskrig.
  Enda ljusglimten hos JAK, är att 2 st medlemmar nu äntligen opponerat sig och krävt att JAK officiellt står för att nuvarande penningsystem skall bort.
  Antagligen kommer detta uppror att kväsas av infiltratörerna.

 8. intressantanyheter sa:

  @ureka:

  Jag är inte lika övertygad som dig när det gäller att ekonomin växa utan olja, och absolut inte i den takt som behövs, läs ex. Kumhofs rapport för mer info kring det. Och specifikt när det gäller just solceller så krävs det enorma mängder råvaror i form av allt från stål till framförallt silver, för att inte tala om mängden olja/gas/el som går åt vid brytning, tillverkning och transporter. Vid all investering med nyskapade pengar för att täcka tidigare lån+ränta krävs mer åtgång av naturresurser än tidigare, därav ordet tillväxt. Det åtgår dock nästan ingen mer energi om pengarna istället samlas i bubblor på saker som redan finns, exempelvis bostäder och aktier. Men då skapas inga jobb i någon större utsträckning, så det är ingen hållbar lösning i längden.

 9. intressantanyheter sa:

  @Sverker
  Ja, vissa saker är märkliga, exempelvis när det nu gäller det kreditkort de tagit fram. Men när det gäller pengarna hos handelsbanken och även kreditkortet så är ju systemet idag uppbyggt på ett sätt som gör dem tvungna att ansluta sig till konstiga lösningar för att få vara med i betalningsystemet RIX. De är inte stora nog att få vara en TIER1-bank med direktkoppling i alla RIX:s system, därför måste de samarbeta med någon av storbankerna, precis som exempelvis fristående sparbanker också tvingas göra:

  https://www.riksbank.se/sv/Finansiell-stabilitet/Betalningssystemet-RIX/Deltagare/Vilka-ar-RIX-deltagare/

  Saxat ur Riksbankens hemsida:

  …För att vara primär penningpolitisk motpart ska institutet dessutom:

  Ensamt eller tillsammans med annat bolag i samma koncern ha en andel av penning- och obligationsmarknaden som Riksbanken anser vara tillräckligt stor

  https://www.riksbank.se/sv/Finansiell-stabilitet/Betalningssystemet-RIX/Deltagare/Vilka-kan-bli-RIX-deltagare/

 10. Jan Örsell sa:

  IN och andra! Lägger en länk här till en sida du säkert känner till men kanske inte alla andra. Jag håller inte med i allt som skrivs där men just filmerna är bra. De är mycket lätta och pedagogiskt utformade så alla borde kunna förstå grundproblemen och där nämns också JAK banken och hur de är en del av det nuvarande banksystemet.

  https://parasitstopp.wordpress.com/2013/12/15/det-parasituppbyggda-samhallet/

Comments are closed.