Ny lokal valuta- Dalern Ekonomi 06:05 – TV4 Play

Det är första gången denna blogg hänvisar till TV4:s ekonominyheter, eftersom de sällan säger något intressant. Men denna gång gjorde de något som var häpnadsväckande:

Ett reportage om den lokala valutan Dalern

Den finns helt enkelt till för att minska riskerna med det som nu händer i Cypern. Du kommer inte åt landets nationella valuta, vilket gör att du inte kan köpa de förnödenheter du behöver, men med en lokal valuta kan detta underlättas. Nedan information från dalerns hemsida

 

 

 

 

 

 

“Så här fungerar det:

 

 1. Valutan baseras på en tidsmyntfot. Arbete är den verkliga grunden till värde och välstånd, vilket vi vill markera genom att göra arbetstid till själva basen för valutan. I uppstarten sätts värdet till 10 Daler = 1 timmes enkelt oskolat arbete (ung 100 kr i dagens penningvärde). Högsta tillåtna timpris =  30 Ð.
 2. Vem som helst kan bli medlem genom att betala in medlemsavgiften (= 100 vanliga svenska kronor, vilka används till att täcka utgifter föreningen drar på sig, som tryckning av sedlar).
 3. Varje medlem får vid inträdet 50 Daler (ungefär lika med 500 kr).  Pengarna existerar som sedlar och som elektroniska kontanter. (Den nya medlemmen får 50 Daler i kontanter men också tillgång till sitt eget elektroniska konto. För mindre transaktioner används sedlar, för större digitala pengar.
 4. Medlemmarna kan använda valutan helt fritt genom att köpa och sälja varor och tjänster i Daler.
 5. En köp-och-säljsida typ Blocket har satts upp. Denna utgör navet i systemet. Medlemmarna annonserar här både vad de bjuder ut på marknaden och vad de önskar köpa. Sedan kontaktar de varandra via telefon eller mejl och gör upp aff’ären. Så fort du är medlem kan du använda sidan både för att köpa och sälja.
 6. Varje ny medlem coachas i användningen av sajten och uppmuntras att inventera sina tillgångar, både vad gäller prylar/varor och tjänster.
 7. För de flesta transaktioner av privat karaktär blir det inga skatteeffekter. För företag som använder systemet gäller att skatt ska betalas som vanligt (även om det inte är så lätt för myndigheterna att kontrollera detta).

 

Lokala valutor har alltså funnits och fungerat mycket bra under lång tid på många håll i världen. Nedan några fördelar man upptäckt (detta exempel är från Australien).

 

 • Mobilisering av områdets slumrande resurser.
 • Stöd till ideella organisationer (får lättare att finansiera sig)
 • Ökar autonomi och självkänsla.
 • Gör att vanliga pengar räcker längre (behöver inte längre användas till allting).
 • Ger stöd till handel med lokala produkter och tjänster.
 • Utvecklar känslan av samhörighet och delaktighet i det lokala samhället.”

Inslaget kom också direkt efter den senaste nyheten om att Cypern inte öppnar sina banker idag heller. Ingen särskilt stor överraskning för den som är påläst. När och om systemet nånsin öppnar på samma sätt som förut är det faktiskt ingen som vet just nu.

Ingen vet heller hur mycket pensionssparare, företag etc i de två värsta drabbade bankerna kommer att bli av med. Enligt en del rykten som SVT:s Samir Abu Eid rapporterade imorses om kan allting över 100 000€ försvinna!

Detta i ett land där man sparar själv till sin pension i stor utsträckning, så att säga att “småsparare” klarar sig är självklart ren lögn. Något som Peter Rawet mycket förtjänstfullt redogör för i sin analys, där han även tar med kärnan i denna totalitära åtgärd som genomförts av till stor del ovalda teknokrater i trojkan, och inte i den folkvalda riksdagen:

“Till resten av Europa har två besvärande signaler skickats ut:

 

– Dina besparingar är inte skyddade, kanske inte ens om du har insättargaranti.”

Valet finns fortfarande, och det heter kontanter, men alla gör som de vill. Ingen förvarning kommer dock. En vacker dag är banken stängd, korten funkar inte och internetbanken nerstängd. Det är inget hemskt framtidsscenario, det är verklighet i Cypern idag, och de ligger snart i topp på listan över länder med längst “bankhelg” genom tiderna.

Ekonomi 06:05 – TV4 Play.

5 thoughts on “Ny lokal valuta- Dalern Ekonomi 06:05 – TV4 Play

 1. Patrick Sellman sa:

  Våra politiker under ledning av Göran Persson konfiskerade flera hundra miljarder av vårt gemensamma pensionssparande och innan dess infördes en engångsskatt på privat pensionssparande.

  Politiker är tjuvar, svårare är det inte även om många förblindas av trollformeln “Det allmännas bästa”

 2. intressantanyheter sa:

  Kan tyvärr bara hålla med,det blir bara värre och värre, om det finns några riktigt ärliga, ja då kommer de inte långt i maktens korridorer.

  Har skrivit om Göran Persson pensionsstöld. Han lovade att betala tillbaka varenda krona, undrar när…7% var väl engångskatten om jag minns rätt?

  Sedan skrev jag också om hans “minnesförlust” när han gick USA:s ärenden i Irakkriget.

  https://intressantanyheter.blog.se/?s=g%C3%B6ran

 3. Partiet De Fria http://www.defria.se, har intressant nog en “Daler-agenda”. För övrigt står de för många sunda idéer beträffande penningsystemet, byråkratin mm. Huvudtesen är att staten ska tjäna medborgarna och inte tvärt om, vilket även är min käpphäst i mitt filosofiska system Autentopia. Jag har ännu inte analyserat De Frias partiprogram punkt för punkt, men några frågetecken finns. Ta dig en titt om du har tid och lust – trots allt demonstrerar det politiska programmet ett nytt politiskt paradigm som jag ser det…

 4. intressantanyheter sa:

  Har tänkt kolla på det sedan jag läste om det på Lincolns blogg, som vanligt får man ta det när tiden räcker till, tack för infon!

 5. Det var en valuta vi missat att ta med i listan på världens alla valutor. Det finns säkert många såna här “ekonomiska system” i världen som fungerar betydligt bättre än riksbanker och centralbanker och som inte påverkas av valutaspekulation från andra länder.

Kommentering stängd.