Lösningen på SkuldkrisenTvå lösningar som alltid diskuteras är deflation och inflation, vi nämner bara dessa kort här, då info om dem finns överallt.

Den tredje lösningen som vi tar upp på intressanta nyheter och som kommer ligga kvar så långe bloggen finns kvar, går under namnet Skuldfri Valuta. Vi tar tacksamt emot kommentarer om denna lösning och vår presentation om den. Den kan säkert göras bättre, och den kommer uppdateras kontinuerligt.

Om man har läst sammanfattningarna om penningsystemets historia och nuvarande system, så har man mer förståelse för att vi belyser denna lösning. Självklart kan även detta system ha sina felaktigheter, men att det kan bli sämre än nuvarande visar historien att det i princip aldrig blir.

Nu skapas alla pengar i formen ”bankpengar” ur tomma intet, om någon vill låna till något som banken anser är vettigt. I samma sekund som detta händer skapas en skuld till denna någon. Denna skuld måste betalas tillbaka mot ränta. Denna ränta skapas inte, därför kommer det alltid råda brist på pengar.

Att pengar skapas ur tomma intet som skuld mot ränta ger upphov till nuvarande systems konjunkturcykler, eller ”boom and bust” som det kallas på engelska. Under perioder då mycket pengar skapas går allt upp i värde och mer människor får jobb, men så fort det går lite åt fel håll kan allt brista på mycket kort tid. Bankerna slutar att skapa pengar och det blir en stor brist på pengar på kort tid. Helt plötsligt kan massor av företag och människor inte underhålla sina lån, och konjunkturen kan gå mycket snabbt neråt. Finanskrisen hösten 2008 är ett utmärkt exempel på detta. Banker gick ifrån enorma vinster till total bankrutt på nästan nolltid och ett helt land gick i konkurs(Island).

Det verkar alltså som att själva systemet har vissa svagheter inbyggt. Den största svagheten verkar bero på att pengar skapas som skuld av privata banker som inte tänker på samhällets bästa, utan på nästa kvartalsrapport och aktieutdelning samt bonusar(Inget konstigt med det egentligen, men det värsta är att de konsekvent räddas av skattebetalare när de borde gå i konkurs).  Detta i samband med människor som inte förstår systemets inneboende problem och lånar enormt mycket mer under högkonjunktur än under lågkonjunktur skapar fruktansvärda lidanden världen över.

Bara för att det blir lågkonjunktur innebär det inte att människor inte vill ha jobb längre, eller vill ha ett bättre liv med högre standard. Det är mycket tveksamt att exempelvis Sydostasien var nöjda med sin levnadsstandard under deras kris 97-98.  De ville fortfarande ha jobb för att få det bättre, men helt plötsligt fanns inga pengar att skapa jobb för, eftersom de helt enkelt inte lånades ut längre. Det fattades pengar, inte arbetskraft, material och fabriker.

Den lösning som presenteras utgår ifrån “The Chicago Plan Revisited.”  som är den mest kompletta rapport om hur man kan använda statlig skuldfri valuta för att rädda nuvarande system och bygga upp ett nytt bättre system.