Löfven deltar i mytomspunnet maktmöte | Nyheter | SvD

Nu har den globala eliten verkligen börjat förbereda inför valet nästa år i Sverige. Då sossarna har haft ett stort försprång ganska länge i olika opinionsundersökningar kan det mycket väl hända att vår nästa statsminister heter Stefan Löfvén.(Dock vet man inte med vilket parti som stöd än i så fall)

Då kommer allt bli helt annorlunda, allt dumt som alliansregeringen gjort kommer förändras i sina grundvalar, framförallt inom ekonomin och utrikespolitiken..eller?

Redan nu är det nämligen klart att Löfvén har tackat ja till Bilderbergmötet i London i juni, på inbjudan av “råsossen”(obs, ironi) Jacob Wallenberg.  Detta är en stark indikation på att de tror att han kommer bli nästa statsminister. Då vill eliten nog gärna “förbereda” honom inför de stora frågor som då hägrar.

Bilderberggruppen har nämligen haft en närmast otrolig pricksäkerhet när det gäller att bjuda in personer som är på uppgång till viktiga ämbeten, främst i västvärlden. Bl.a så var Fredrik Reinfeldt med i juni 2006, också på inbjudan av Jacob Wallenberg, då han tillsammans med Carl Bildt åkte dit i Investors privatplan.

En sak som är mycket intressant med detta är ju att Bildt utmålades som Reinfeldts eviga fiende inom moderaterna och det var högst osannolikt att Bildt skulle få någon plats i regeringen. Några månader efter mötet och valet släpptes bomben, vilket det faktiskt var då, det kanske inte alla minns:

Carl Bildt blev utrikesminister, och det är han som bekant fortfarande.

Carl Bildt tillhör en av de svenskar som varit med flest gånger, och är säkert en anledning till att han är Sveriges mest kända politiker utomlands. Ett urval av andra svenska politiker som varit med är följande:

Olof Palme, Kjell-Olof Feldt, Mona Sahlin, Anna Lindh, Ola Ullsten, Thorbjörn Fälldin, Anders Borg, Maud Olofsson och Jan Björklund.

När det gäller övriga svenska gäster så har det oftast varit människor i Wallenbergsbolagen, nästan alltid i sällskap med någon från familjen, samt Riksbankschefer och mediechefer från bl.a Bonnier. Förra året ställde Sverige upp med följande lag:

– Biståndsminister Gunilla Carlsson

– Bonniers VD Jonas Bonnier

– Jacob Wallenberg

Att det finns den här typen av möten måste inte betyda att de bestämmer en massa saker över våra huvuden, men självklart är detta en tanke som kommer när man ser gästlistan. Den som är lite insatt i ekonomi och politik känner nästan igen varenda namn.

Men det som gör det allra mest intressant är medias i det närmaste absoluta tysthet om dessa möten. I flera decennier sades det envist att denna grupp inte ens fanns och att inga sådana här möten ägde rum.

Men pga av bloggar, alternativ media, kanaler från öst och sydamerika så tvingades de “erkänna” att gruppen finns och har startat en hemsida. 

Mötet har även hållits i Sverige ganska nyss, i Stenungssund 2001, i samband med EU:s toppmöte. Då var bl. a Göran Persson och Leif Pagrotsky med, men även den gången var medias rapportering närmast minimal.

Det är faktiskt mycket märkligt att ett möte som lockar nästan varenda styrande person i västvärlden inte får en enorm publicitet i media. Inga presskonferenser ges och inga intervjuer ges från några deltagare. Det är främst därför som denna artikel från SVD är högintressant. Det är ingen kort notis, utan den innehåller faktiskt en lite längre genomgång av vad den globala maktelitgrupp är för något, ett litet utdrag:

“Bilderberggruppen beskrivs ibland som väldens mäktigaste sammanslutning…Bilderberggruppen är ett årligt möte med 120-150 inbjudna deltagare som representerar den globala makteliten inom affärs- och industrivärld, media och politisk verksamhet”

Personer från andra länder som varit med innan de blev valda till de högsta ämbetena är bl. a Barack Obama 2008 och troligtvis var Francois Hollande där 2012. Mörkertalet är också stort om vilka som faktiskt har deltagit genom åren, just p.g.a den mediaskugga som detta event har.

Det som gör att denna blogg tycker att Bilderberggruppen är lite extra intressant beror faktiskt dock mest på deras egen beskrivning av sitt årliga 3-dagars möte, översatt från deras hemsida:

En bred gränsöverskridande blandning av ledande personer som träffas i tre dygn för ”off the record” diskussioner om aktuella ämnen och då framförallt gällande internationella affärer och den internationella ekonomin… samt MONETÄRA POLICYS och investeringar.

De diskuterar alltså det monetära systemet, men frågan är om de anser att skuldfri valuta någonsin kommer få en stor plats på detta möte. Om det är någon som känner Stefan Löfvén så kanske den personen kan fråga i slutet på juni? Man förstår också att monetär historia är intressant för dessa mötesdeltagare, för de som är insatta i detta ämne kommer nog ett namn på listan över förra årets deltagare vara extra intressant:

Prof. Niall Fergusson från Harvard University

Han har ju de senaste åren gjort relativt påkostade serier som “Pengarnas Utveckling” och “Är västvärldens storhetstid förbi?”. Den som är sett dessa serier, och vet hur han vinklar dem åt ett visst håll, är inte förvånad över att han finns med på detta möte. Man kan verkligen fundera på om det är här som han fått tag på sin sponsring till sina serier?

Löfven deltar i mytomspunnet maktmöte | Nyheter | SvD.

7 thoughts on “Löfven deltar i mytomspunnet maktmöte | Nyheter | SvD

 1. Tord sa:

  Jag tror du är fel ute här, Wallenberg-släkten gillar socialdemokraterna eftersom de inte betalar skatter i Sverige. Wallenbergs tillgångar hålls i stiftelser som är skattebefriade, tror tom att det är sossarna som möjliggjort det för dem.

  Det är inte heller någon tillfällighet att Socialdemokraterna vann valet direkt efter Kreugers död. Ett högeskattesamhälle som det i Sverige är bästa tänkbara för Wallenberg eftersom ingen kan konkurrera med dem. Höga skatter för alla utom dem själva. Sverige är mao ett skatteparadis för den uberrika klassen.

  Personligen är jag helt säker på att det är Wallenberg-släkten som finansierat socialdemokraterna till makten på 1930-talet. Innan dess var Sverige liberalt och de liberala partieran fick stora stöd av Kreuger.

  Socialdemokraterna kommer nog tyvärr att vinna nästa val i samband med att bostadsbubblan spricker i Sverige. Missnöjet kommer riktas mot moderaterna samtidigt som bankerna (Wallenberg) tittar på att och styr i det tysta med sina påhittade pengar.

 2. intressantanyheter sa:

  @Tord

  Hmm, jag antar att du menar min ironi om att Jacob Wallenberg är “råsosse”. Vad jag menar är att han inte är den “nidbildsråsossen” som de flesta tänker på när man pratar om “sossar”. Antar att du tolkar det som att jag menar att de är allt annat än sossar, vilket är förståeligt eftersom jag skrev lite kryptiskt inser jag. Jag tror dock att personer med makt som ex. Wallenberg blir “vän” med dem som för tillfället passar dem bäst. Vad gäller höga skatter för vanligt folk så är nog helt klart det en stor fördel för de rikaste som kan laborera med räntesnurror, stiftelser A-aktier etc, men att penningsystemet är som det är idag är nog fortfarande det enskilt viktigaste.

  Att Wallenberg, Stenbeck och JP Morgan var djupt involverade med Kreuger finns det ju numer ganska många bevis på, och som du säger, det passade kanske dem väldigt bra att sossarna kom till makten då. Och jag tror att det kan passa dem bra nu igen. Då blir det ny regeringen som media och människor kan lägga ner sin energi på att diskutera detaljer kring, istället för att se de grundläggande problemen med ex. penningsystemet.

 3. Jan Örsell sa:

  IN! Jag tror säkert du har goda avsikter men jag tror du skjuter dej själv i foten och gör mer skada än nytta om du förringar de politiska val som medborgarna gör och hävdar att allting är en stor konspiration där vi inte kan påverka. Just på grund av den ekonomiska makten som det privata kapitalet sitter på och den möjlighet de har att utöva påtryckningar på politiken så är det viktigt att den politiska makten har en något mer skeptisk hållning till det privata kapitalet och deras makt än den nuvarande borgerliga regeringen som gör allt som kapitalet vill att de ska göra. Trots en svag borgerlig regering så har det inte varit svårt för regeringen att driva igenom en mängd förändringar till kapitalägarnas fördel.

  Vad en vänsterpolitisk regering kan åstadkomma om de vinner valet har ju till stor del att göra med det förtroende och väljarstöd de får. Det är ju inte lätt att förändra hela samhället i socialistisk riktning om de får en knapp majoritet och dessutom ska slåss mot det privata kapitalet och deras ekonomiska makt i samhället. Ett politiskt parti som socialdemokraterna är ju en produkt av dess medlemmar och kan ju inte driva en annan politik än den som medlemmarna vill ha. De kan heller inte driva en politik som inte väljarna vill ha för då röstas de bort och har ingen makt att påverka alls. Vi får det samhälle vi vill ha och förtjänar. Jag tror du som så många andra behöver tänka ett steg mindre och inte krångla till allting för att förstå att det visst handlar om de klassiska höger respektive vänsterpolitiska idealen och att det faktiskt har betydelse vad vi röstar på och engagerar oss politiskt för. Allting handlar ideologi och om att ta ställning till vad för sorts samhälle vi vill ha. Svårare än så är det inte.

 4. Tord sa:

  Ok IN, jag läste lite förhastat, då är jag med på vad du menar.

  Btw: Riktigt sjukt att Wallenberg kan filtrera utdelningar m.m från sina innehav i Investor (som äger en stor del av den svenska ekonomin), banker m.m genom skattebefriade stiftelser. Jag har hört att skatter från början var till för att endast tas ut på de absolut rikaste i samhället. Idag är det det tvärtom, de som har mest betalar ingen skatt alls, medan resten får bära det stora lasset.

  Håller med dig, det största problemet, större än det skeva skattesystemet är penningsystemet. Men trots det är det inte en enda politiker som pratar om penningsystemet eller nämner att pengar ur tomma intet är det absolut viktigaste faktorn som styr konjunkturen (ekonomin). Men det är väl bara en tidsfråga innan vi får se en förändring t.ex tack vare bloggar som den här.

 5. intressantanyheter sa:

  @jan

  Jag förringar inte val, återigen säger du att jag gör något som jag inte menar. Vad jag vill få fram är att det är viktigt att förstå att företrädare för båda block blir inbjudna till makteliten, och tackar ja. Det är ingen konspiration, det är fakta. Och fakta som det alldeles för sällan skrivs något om. Vi kan inte få någon bra demokrati eller bra val om man mörkar viktiga händelser, enligt mig.

  Det är också 3 dagar som Löfvén upptar detta med, det är ett hav av tid i hans värld, och han kommer få reda på saker som makteliten tycker är viktigt. Tänk dig själv om han hade lagt den tiden på att läsa på om skuldfri valuta istället? Han väljer alltså att träffa makteliten istället för att lära sig mer om de frågor som verkligen kunde få partiets medlemmar att vakna upp och se en verkligt stor skillnad. Om partiets medlemmar inte vet vad vad som kan vara bra att förändra så blir det inte de stora förändringar i systemet som behövs.

  Jag hävdar inte att vi inte kan påverka, självklart kan vi det, men då måste man få reda på en hel del mer fakta om olika saker.

  Och om du tycker det är fel att emellanåt skriva om saker som det sällan skrivs om i etablerad media så är det nog fel blogg att vara inne på från början;)

 6. Jan Örsell sa:

  IN! Löfvén har gott om tid att använda till att se världen från andra synvinklar vilket jag inte tvivlar en sekund på att han gör och sådana möten mellan folk med starka åsikter och andra erfarenheter påverkar inte enbart i en riktning. Jag är tämligen övertygad om att de nödvändiga förändringarna kommer att införas om kunskapen finns och tillräckligt väljarstöd ges för en mer kritisk hållning till det privata kapitalet och det nuvarande systemet.

  Öppenhet och granskning är viktigt och kan säkert bli bättre. Därför är naturligtvis inget fel att skriva om händelsen utan bara bra. Kritiken handlar om hur vissa delar av nyhetsartikeln är skriven om man nu får framföra kritik. Du förstår säkert vilka delar i det du skrev som jag reagerade på precis som förra gången.

  Jag har börjat skriva en bok om mina tankar och kommer inte att ägna mej åt att skriva så mycket mer här eller på andra ställen på nätet i fortsättningen. Jag tror att det är ett bättre alternativ för mej att få ut mitt budskap och påverka samhället. Alternativt också ägna mer tid för partiet eller vid behov kanske starta ett nytt parti.

 7. Jan Örsell sa:

  Tänkte att jag kunde lägga en länk här som visar en del om vad mitt parti (Vänsterpartiet) står för för att belysa att det finns skillnader mellan de existerande partierna i Sveriges riksdag idag. Sedan kan man ju önska att det togs större steg än så men det är ju ändå steg i rätt riktning till skillnad från många andra partier särskilt på högerkanten. Det är ändå ganska modigt av ett litet parti som Vänsterpartiet att ta ett så kraftigt ställningstagande i frågan om vinster i välfärden. Jag hoppas att folk premierar de goda förslaget (som en majoritet av folket är för) genom att rösta på Vänsterpartiet i nästa val och inte låter sig bli överkörda av sina egna partiers hållning i frågan. https://www.svt.se/nyheter/svtforum/calmfors-rekommenderar-skattehojningar. Se särskilt då intervjun med Jonas Sjöstedt.

Kommentering stängd.