Kina är på väg mot en krasch | Världen | SvD

Den här artikeln är inte så intressant på grund av sitt rubrik. Artiklar av detta slaget har duggat tätt angående Kinas ohållbara “kredittillväxt”. (Vad dessa “krediter” kommer ifrån är det sällan någon expert som vill fördjupa sig i).

Nej, det som gör artikeln intressant är bl.a två meningar som sammanfattar mycket om hur märkligt vårat system är uppbyggt:

“Kinas modell är i längden ohållbar. Den nödvändiga omställningen till en mer hållbar konsumtionsdriven ekonomi har därmed skjutits allt längre in i framtiden.”

Skribenten menar på allvar att en konsumtionsdriven ekonomi, likt ex. USA:s, är långsiktigt mer hållbart. Att alla i världen ska konsumera lika mycket som i USA är ju självklart inte hållbart, det förstår nog vem som helst som tänker efter lite. Dessutom kräver en konsumtionsdriven ekonomi också kredittillväxt, vilket vi kan se i USA. Men skribenten ska ha beröm för att han skriver mer hållbar. Han skriver inte att den blir hållbar, så någonting har nog skribenten förstått.

Men poängen med artikeln är självklart att den utgår ifrån det nuvarande ekonomiska systemet, som hela tiden måste växa mer än året innan för att kunna betala tillbaka räntorna på lånen tagna tidigare. Ja, då krävs nog en mer konsumtionsdriven ekonomi, annars blir det förmodligen en rejäl bostadsbubbla som smäller i en ganska snar framtid. Men grundproblemet kvarstår med en tillväxtkrävande ekonomi oavsett.

En annan sak som inte tas upp är att centralbanksystemet i Kina är enormt annorlunda än det i USA. I Kina kan man i princip säga att staten trycker upp valutan till de lån som ges ut genom nationella banker, regioner, kommuner etc. Och det blir då bara ett stort problem om Staten vill ha tillbaka lånen helt plötsligt och på samma sätt som vi i väst förväntar oss. Det är inte säkert att de kommer vilja på samma sätt som västerlänningar är vana vid. Det finns flera tecken på att staten/regioner/kommuner etc skriver av lån, inte bryr sig om att ta in ränta och att skulderna är en mer intern angelägenhet än i något annat land.(Möjligtvis liknande fallet i Japan)

Alla som har varit på Shanghais historiska museum och sett deras enorma utställning av hur det monetära systemet i Kinas mångåriga historia har utvecklats, förstår att de inte ser på papperslappar och digitala siffror på samma sätt som västerlänningar gör. Nedan en bild därifrån, notera uttrycket att de ansåg att utlandet sände in “finansiella styrkor” som satte upp sina egna banker, vilka tryckte upp egna banksedlar.

Peters Lumia_000216

Utställningen visar till 95% upp olika system med råvaror/ädelmetaller som  guld och silver, koppar eller dylikt. Papperslapparna eller “krediterna” ges en ganska undanskymd och inte särskilt positiv roll i utställningen. De beskylls bl.a för en skenande inflation. Så det kan vara som skribenten väljer att skriva i slutet av sin artikel:

“Så om inte Kina lyder under andra ekonomiska lagar än omvärlden så lär det bli en tuff tid för landets nya ledning.”

Vem vet, kanske “lyder” de under helt andra ” ekonomiska lagar” än vad vi i väst har bestämt åt vår egen befolkning?(Underbart att man självklart ska lyda under dessa påhittade ekonomiska lagar för övrigt, en sanslös slavretorik skulle nog en del kalla det)

Kina är på väg mot en krasch | Världen | SvD.

PS. Att det kan bli stora problem i Kina är självklart, men det är viktigt att tänka på att deras system inte liknar systemet i väst helt och hållet. DS