K special – Mark Lombardi – konsten som skakade FBI | SVT Play

En oerhört intressant dokumentär om konstnären Mark Lombardi som dog under mystiska omständigheter i sin ateljé strax innan 9/11. Han var en person som försökte få ihop storfinansen med internationell brottslighet genom att grundligt gå igenom fakta som fanns om respektive personers nätverk. Därefter gjorde han konst av sina slutsatser i form av mönster med pilar över de olika nätverken som fanns. Från SVT:

Strax efter 11 september kontaktas Whitneymuseet i New York av den federala polisen. FBI begär att få granska ett verk av konstnären Mark Lombardi. Kort därefter försvinner teckningen från museets utställning. Bara några månader tidigare hade Lombardi hittats död i sin ateljé. Med bara en blyertspenna och ett stort ark papper hade konstnären skapat ett intrikat mönster av linjer och bågar för att illustrera sambanden mellan familjen bin Ladin och den amerikanska storfinansen. Hur kunde Mark Lombardi ha kunskap om detta? Och var hans död verkligen självmord?

Mark Lobardi är en person som sällan får sina tankar publicerade i ett nationellt TV-program, därför är det nästan en “Must see”.

K special – Mark Lombardi – konsten som skakade FBI | SVT Play.

1 kommentar till “K special – Mark Lombardi – konsten som skakade FBI | SVT Play

  1. Tack för superintressant länk – hade helt missat Lombardi och det är ju lite pinsamt för en s k konstvetare 😉

    Lombardi är ju den renässansmänniska som vi alla enligt filosofen Herbert Marcuse (ML refererar ju till honom i filmen)har förutsättningar att bli, d v s i förenandet mellan vetenskap och konst.

    Detta förhållningssätt är också det centrala i min vision om ett autentiskt värlssystem – Autentopia 2061. Lombardi syntetiserade sin insamlade information, och jag har syntetiserat vetenskapliga teorier och forskning, dragit ut konsekvenserna till framtiden och läst av resultatet.

    Inga andra likheter tyvärr – mer än att min blogg läses av samma etablissemang som Lombardi kartlade. Ett IP-kuriosadokument finns på mitt senaste blogginlägg om någon är sugen på en glutt 🙂

    https://www.autentopia.se/blogg/?p=4866

Kommentering stängd.