IMF’s episka plan för att svepa bort skulder avsätta bankers från tronen – Telegraph

Ytterligare en artikel från en stor internationell tidning som tar upp Jaromir Benes och Michael Kumhofs rapport om statlig skuldfri valuta som lösning på skuldkrisen. Ni som läst denna blogg förut vet att vi utgår ifrån denna rapport här som bas för att förändra penningsystemet och göra det mer hållbart.

Denna gång är det den kände journalisten Ambrose Evans-Pritchard på The Economist som har gjort en mycket bra sammanfattning och analys av denna rapport. Sakta men säkert tar allt fler tidningar, bloggar, TV-program, magasin etc upp denna “nygamla” lösning som ett seriöst och vettigt alternativ till dagens bankskapade kriser. Det är mycket upplyftande och nu väntar vi bara på den första journalisten i Sverige som vågar skriva om denna lösning:

IMF’s epic plan to conjure away debt and dethrone bankers – Telegraph.

PS. Glöm inte att denna rapport är något som dessa två ekonomer ansvarar för, det är nog många inom IMF som inte gillar denna lösning, då de ännu inte gått ut med att de stöder denna rapport fullt ut. DS

2 thoughts on “IMF’s episka plan för att svepa bort skulder avsätta bankers från tronen – Telegraph

 1. Farfar sa:

  Roligt att du har med min blogg i din lista:)

  Över till verkligheten. Skuldfria pengar hade varit en stor hjälp i den tidigare utvecklingen av vår civilisation. De hade omöjliggjort den skuld- och makt- koncentration som nu finns. Men i den resursbrist som nu kommer, eftersom peakoil är ett passerat fenomen, går det inte att ställa ut pengar som det krav pengar är. Detta kommer även att gälla om det är dagens stater som skapar våra bytesmedel. Ett militärstyrt scenario är givetvis något annat.

  Som jag kan förstå vår framtid, kan framtidens pengar endast fungera i en krets där alla känner och litar på varandra. Helt enkelt mycket lokala valutor. Man ser dessa växa fram i USA nu. Här bland annat: https://www.berkshares.org/

 2. intressantanyheter sa:

  Hej Farfar,

  Intressant kommentar av dig, eftersom jag följt din blogg hade jag väntat mig precis den;)

  Jag har självklart tänkt den tanken flera gånger, men det som jag anser kunna tala för det här systemet är att det verkar klara av noll tillväxt, eller kanske tom negativ tillväxt och ingen inflation under lång tid. Och det kanske världen kan klara av ett tag till även efter/under peak oil, vilket jag precis som du, anser vara det största hotet i samband med nuvarande penningsystem.

  Lokala valutor och lokalsamhällen ser jag nästan som en “no brainer”, då det kommer vara ett måste inom en snar framtid och kan kanske fungera samtidigt som statlig skuldfri valuta. Berkshares är ett intressant projekt som jag läst på om tidigare, det var också med i Kunskapskanalens senaste avsnitt av “Världen: Utopia i USA”(Se den om du missat den, finns på UR play!). Problemet de upplever är att man ex. inte kan betala skatt med den valutan, samt att det inte går att köpa internationellt producerade saker under en övergångsperiod innan peakoil, och då måste de idag växla till sig “skuldvalutan”. Hade det funnits en statlig skuldfri valuta(som då främst används i internationella och “statliga” sammanhang) att växla till sig som det betalades skatter med, så hade det problemet blivit mindre. Lokala valutor hade också spelat en annan roll då, de hade fungerat som jämvikt mot “statens” valuta, som inte hade kunnat urholkas lika lätt pga krig, vanskötsel etc. Då hade människor i större grad växlat till sig den lokala valutan.

  Som jag anser det måste vi först bli av med “skuldbergen”, och då kan detta vara rätt första steg som måste ske snabbt, därefter kommer lokala valutor kunna blomstra. Men detta är ingen lätt uppgift att lösa, och den blir inte lättare att lösa när man inser allvaret med peak-oil, så det kan tyvärr vara precis som du säger. Att denna lösning redan är “förlegad”, men jag har svårt att se att man tvärsäkert kan veta det redan nu.

Kommentering stängd.