Hellre clowner än hat och nyfascism | Debatt Expressen

Den är ett par dagar gammal, men detta är nog den mest nyanserade debattartikel om “krisvalet” i Italien.

Det klart att det krävs en grek för att förstå varför de röstar som de gör, i detta fall är det Alexandra Pascalidou som skriver utförligt om hur valet kunde sluta som det gjorde. Hon jämför med Grekland där det slutligen blev nyval eftersom “fel” personer fick mest röster, efter det första valet när bankiren Loukas Papademos stigit av sin ovalda tron. Det är framförallt ett par rader som sammanfattar allt ganska bra:

“Precis som i Grekland ritar krispolitiken upp nya kartor. Vänster-höger-dikotomin är satt ur spel. Det är eliten mot folket. Det är nord mot syd. Det är proeuropeiska rörelser mot antieuropeiska röster.”

Som vi har sett i Sverige de senaste decennierna så har penningpolitiken och EU-synen varit likadan oavsett vilken av de två största “höger-vänster” partierna man röstat på. En politisk elit har styrt, det har varit en imaginär demokrati kring dessa frågor, och alternativen har inte funnits eller varit alldeles för små eller extrema för att göra någon skillnad.

Det är detta som Italierna tröttnat på och för första gången har de nu kunnat göra ett verkligt val, detta val var Beppe Grillo. Några av de saker han vill är följande som Alexandra skriver i artikeln:

– Folkomröstning om euron

– Frysa skulderna

– Slakta politikernas löner och privilegier

– Ge alla gratis internet

– Ge arbetslösa minst 1 000 euro i månaden.

Det där sista är det säkert många som har invändningar mot, men om penningsystemet gjordes om så är en liten “medborgarlön” och olika typer av gratis infrastruktur absolut ingen utopi. Hur konstigt man än kan tycka att det låter innan man utforskat problemet. I Italiens fall är det första steget självklart att ta tillbaka liran så att de kan styra valutautgivningen själva. Fast Italien har ju naturligtvis mer problem än så, det är trots allt maffians hemland.

Hellre clowner än hat och nyfascism | Debatt.

4 thoughts on “Hellre clowner än hat och nyfascism | Debatt Expressen

 1. Nä, precis – angående medborgarlön. Det är väl mer utopiskt att några få ska sko sig intill alla absurditeters gräns på bekostnad av övriga 99%:

  https://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed–the-capitalist-network-that-runs-the-world.html

  Den tes jag driver är att tjänstemännen som ju nu förlorar sina jobb, med sitt sociala och intellektuella kapital, kommer att driva fram en liten men värdig medborgarlön. Jag ser det mera som en logisk konsekvens och inte som en utopi alls. För vem kan se en civilingenjör, dito ekonom eller jurist sitta på Arbetsförmedlingen, Försäkringskasan eller socialkontoret och tigga ekonomiskt bistånd?

  Det fungerade bara så länge LO-grupperna inom industri och administration var relativt ensamma om att bli bortrationaliserade.

 2. Jan Örsell sa:

  IN! Hur tror du att Beppe Grillo fått sina röster? Genom val. Vi kan på samma sätt välja att rösta på Vänsterpartiet vilka är för ett utträde ur EU och inte alls har samma EU syn eller syn på ekonomi även om de kanske inte rätt i allt (som penningpolitiken) men då får man vara med och forma partiets politik genom att vara medlem i partiet. Hur ska man annars få till ett annat samhälle? Förr eller senare på hög eller låg nivå måste det ändå till någon form av politisk lösning på demokratisk väg. Det finns inga andra lösningar. Alternativet är anarki och då vinner det privata kapitalet garanterat. Precis som de vinner när folk inte organiserar sig fackligt. Det här inlägget är faktiskt ett lågvatten märke från din sida.

 3. intressantanyheter sa:

  Förstår nog inte din kritik. Jag säger ju att han fått dem genom val. Men man kan inte alltid skriva så att alla förstår vad man menar. Det jag vill föra fram är just att Beppe har kommit fram på demokratisk väg, men kanske är jag otydlig någonstans. Har ingen möjlighet att få allt kontrolläst av någon redaktör, utan får kritiken direkt från läsarna.

  I fallet Italien så har de etablerade partierna t.ex samma syn på euron oavsett höger-vänster, därför fick säkert Beppe så många röster av dem som inte vill ha kvar euron och “åtstramningar”. Tråkigt att du tyckte det var så illa. Jag är inte för anarki på något sätt, utan tror att förändring sker genom diskussion och att system utvecklas över tid genom ex. val där nya partier bildas.

 4. intressantanyheter sa:

  @Carina,
  Ursäkta att ditt inlägg inte kom in förrän nu. Av någon märklig anledning hamnar du och Lincoln i spamfiltret, jag har “avspammat” er flera gånger. Mycket tråkigt då ni alltid skriver intressanta saker.

  Tack så mycket för din kommentar, ja, det låter faktiskt som en trolig lösning som jag inte tänkt på tidigare. Självklart är det enklare att marginalisera en tydlig “arbetargrupp” än flera olika grupper av blandad härkomst. Mycket intressant!

Kommentering stängd.