Grekland tar över Cypernbanker | Världen | SvD

Förutom det ironiska i att Grekland ska ta över Cypernbanker så är veckans citat med:

“Eurozonens finansministrar föreslog tidigare i dag att Cyperns två största banker kan splittras upp. Syftet är att få fram pengar ur banksystemet, utan att konfiskera insättningar som i teorin ska vara garanterade.”

Den meningen säger allt om illusionen om att banker har pengar när de verkligen behövs. Vi bryter upp det lite grann:

“Syftet är få fram pengar ur banksystemet.”

Men banker skapar ju “pengar” hela tiden? Nej, de skapar olika typer av digitala skulder hela tiden, men de används som en form av “pengar” inom systemet så länge illusionen kan upprätthållas. I Cypern går det inte längre. Och då blir det ett enormt problem att få fram pengar, i exempelvis sedelform, till de som vill ha det. Då banken inte längre har råd att betala sina skulder i form av sedlar till innehavarna så havererar illusionen. Det finns helt enkelt för lite riktiga pengar i systemet.

“Utan att konfiskera insättningar”

Men brukar man inte säga lika säkert som “pengar på banken”? Vad många inte förstår är att man lånar ut sina pengar till banken. När du sätter in pengar på banken blir det din fordran på banken, men det är inte dina pengar längre. Det har blivit en skuld till dig. Det är extremt tydligt i fallet Cypern, där de helt sonika kan försvinna med ett musklick, då banken inte längre kan betala sin skulder till insättarna.

“Som i teorin ska vara garanterade”

Precis, i teorin, men inte i praktiken. Pengar på banken kan försvinna, då det som praktiskt händer inte bryr sig om vad någon nationalekonomisk teori säger. Då hela systemet bygger på en illusion och ett förtroende så kan man självklart inte ha en garanti på det.

Läs väldigt gärna bloggaren Lincolns nyligen upplagda bildserie om hur skulderna flyttas mellan varandra på ett alltmer krångligt sätt.

Grekland tar över Cypernbanker | Världen | SvD.