En bild för att sammanfatta tidernas största lögn: Penningsystemet | Zero Hedge

Denna bild försöker enkelt förklara hur penningsystemet fungerar i USA(ungefär samma i alla länder) och är nästan helt rätt, men eftersom de förenklat får man ha överseende med vissa missar.

T.ex behövs inga pengar från FED eller “insättare” först för att öka penningmängden, det görs oavsett varenda gång ett lån tas i en bank. Vid bokslut kollar man sedan om man verkligen har tillräckligt med “reserver”, har man inte det, får man det av FED, ett härligt system för bankerna.

Den visar i alla fall tydligt varför ägarna av FED alltid vill öka penningmängden, ägarna av FED får alltid en 6% utdelning av sina andelar i FED!

Från Zerohedge idag, där finns också bilden i större version:

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2013/10/20131022_scam.jpg

Picturing The Biggest Scam In The History of Mankind | Zero Hedge.

10 thoughts on “En bild för att sammanfatta tidernas största lögn: Penningsystemet | Zero Hedge

 1. Jan Örsell sa:

  De ekonomiska och ekologiska kriserna som har så mycket med varandra att göra granskas nu ordentligt i Vänsterpartiet. Jag har alldeles nyss kommit hem från ett informationsmöte om saken och det är mycket bra saker som sägs och tänks. Det kommer att ta tid och partiet är sent ute men det är ändå hoppfullt att saken nu uppmärksammas ordentligt. Pål Steigans bok “En gång ska jorden bliva vår” som finns på “Leopard Förlag” som vi nu studerar kan jag rekommendera som en bra lägesrapport även om jag ännu inte läst hela boken färdigt. Hur mycket lösningar som kommer att presenteras i boken vet jag därför inte än men som lägesrapport är den bra men deprimerande att läsa.

 2. Det är härligt med schematiska bilder och den här är ju särdeles pedagogisk. Bifogar länken till filmen som avslutas med bilden, och där de olika stegen förklaras närmare var för sig ifall någon läsare vill fördjupa sig i ämnet:

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iFDe5kUUyT0

 3. Sverker sa:

  Om det bara vore så att vi har att slåss mot dom patologiskt giriga på toppen, som inte är så många.
  Men tyvärr är det ett större gäng, på en sorts mellannivå, som är den svåra nöten att knäcka.
  Citat från senator Robert L Owen 1939;
  “De få som förstår sig på systemet kommer antingen att vara så intresserade av dess vinster eller så beroende av dess förmåner, att det inte kommer att finnas motstånd ifrån den klassen, medan, å andra sidan, den stora massan av människor som är mentalt oförmögna att förstå sambanden, kommer att bära dessa bördor utan att klaga”
  Men nu är det inte 1939, utan 2013, och nu finns det en växande massa som förstår och som inte tänker finna sig i detta fullständigt vidriga & giriga system!

 4. intressantanyheter sa:

  @Sverker
  Det är precis så som jag vill se det, denna gång kanske tillräckligt många i “mitten” kan lära sig genom förenklad informationsspridning och vilja förändra detta fruktansvärda system.

 5. intressantanyheter sa:

  @Jan och Carina
  Tack för tipsen, allt som handlar om detta är intressant. Kul att höra att ett etablerat parti tar upp dessa frågor. Vet att miljöpartiet också har tagit upp det i en rapport, tror den hette “Tillväxtens gränser” eller något liknande.

 6. Jan Örsell sa:

  Jag såg just en dokumentärfilm som är ett “skolexempel” på hur det kapitalistiska systemet med privat ägande och privata vinster inte fungerar och är en stor orsak till den ekonomiska och ekologiska krisen vi nu ser. Mycket tydligare än så här kan det inte bli. Den är bara 28 min lång så se den. Jag lägger en länk här. https://www.svtplay.se/video/1550396/del-1

  Hur mycket bevis behövs det? Det är märkligt om någon kan se detta och fortfarande tro att det kapitalistiska systemet med privat ägande är den bästa samhällsmodellen.

  IN! Hur var det nu du sa? Att förslag om att ändra det ekonomiska systemet främst kommer från borgerligt håll? Var finns motsvarande i de borgerliga partierna? Det är väl uppenbart att de borgerliga partierna hela tiden stöttar det kapitalistiska systemet med privat ägande i alla former oavsett om det gäller banker eller någon annan verksamhet. Kasta de ideologiska skygglapparna och se sanningen. Det privata ägandet kan bara försvaras av ett kortsiktigt privat vinstintresse och inget annat.

 7. intressantanyheter sa:

  @Jan

  Har ingen aning om när jag skulle ha skrivit något sådant, men i så fall hade jag väl något exempel. Brukar sällan skriva saker här utan en länk till. Ser man i närhistoria så är det väl snarare någon form av “extremhöger” som har gått längst i att ta över penningskapandet. Ex Hitler samt Ungern.

  Ungern skrev jag om nyss:
  https://intressantanyheter.blog.se/ungern-forsoker-skaka-sig-loss-fran-bankernas-grepp-american-free-press-2/

  För att se hur hitler gjorde rekommenderas Hjalmar Schacts Magic of Money, han var hjärnan bakom Tysklands extrema ekonomiska uppsving innan andra världskriget, trots enorma skulder, depression i resten av världen etc:
  https://docs.google.com/file/d/0B4CffaGCe1TpRlE3LWZVMkRjU0E/edit?pli=1

  Går man lite längre bakåt så kan man hitta exempel av olika kungar(ex Gustav 3:e), samt amerikanska presidenter. Här rekommenderas Bill Stills dokumentärer, exempelvis Wizard of Oz.

  Även Khadaffis Libyen hade i princip noll i statsskuld innan han störtades. Nu har de en centralbank och lånen skjuter i höjden.

  https://originaldialogue.blogspot.se/2011/08/libya-is-debt-free-intolerable.html

  Men vissa menar att även Lenin försökte skaka sig av bankernas “hittepåsystem” men inte lyckades. Har läst i olika böcker om att han pratade om “en mörk kraft” som överskuggade alla hans planer. Detta tolkar en del som att han menar skulderna som skulle betalas. Hittar tyvärr ingen länk om detta just nu, men jag har för mig att Bill Still nämner det i hans dokumentär Money Masters.

  https://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

  Varifrån det kommer struntar jag fullständigt i, bara det kommer. Men jag håller med dig om att det definitivt inte kommer komma från någon av allianspartierna i nuvarande form.

 8. Jan Örsell sa:

  IN! Att vissa högerextrema rörelser har förordat en annan ekonomisk modell än den nuvarande skuldbaserade (ej gemensamt ägande i stort) har väl mer med nationalism och annat att göra än ideologi. Tyskland i samband med världskrigen var tyngda av skulder till utlandet. Khadaffi drevs väl av personligt vinstintresse och girighet när han ville slippa petrodollarns grepp för att kunna fortsätta att leva sitt eget lyxliv.

  Vad det gäller olika kungar och presidenter så har de ofta tagit krafttag mot adelns kapitalistfasoner till förmån för folkets och landets gemensamma intressen. Staten har inte alltid stått på kapitalisternas sida. Så de exempel du tar upp ger inte en samlad bild av att det är högern som står för reformerna på det området.

  Tvärtom så är det kapitalisternas personliga vinstintresse (girighet) som på olika sätt (lobbyism) påverkat makthavare att införa den sortens lagar som ger dessa rätt att bedriva privat bankverksamhet och trycka pengar utan säkerhet.

  Vissa (inte dej) har jag hört påstå att på Gustav den tredjes tid så fanns inga skatter på grund av att staten hade rätten att trycka pengar. Det finns väl inga bevis för det eller? I vilket fall som helst var det väl knappast någon välfärdsstat utan allt som staten fick in gick väl i princip till hovet. Dessutom var det väl han som startade och tog initiativ till den tvivelaktiga men ack så lukrativa Svenska slavhandeln i Västindien. Det finns mycket dumheter och felaktigheter som florerar tillsammans med den rättmätiga kritiken mot det nuvarande banksystemet.

  Ungern som du skriver om vet jag inte så mycket om och tyvärr inte sovjetstaten heller men det vet jag att landet var fattigt och utan modern industri och det behövdes kapital för att bygga upp landet. Hade det fungerat att bara trycka de pengar som behövdes till det så hade Lenin säkert gjort det men han såg väl inte att det var en framkomlig väg utan insåg väl att det skulle kosta i vilket fall som helst. Trycks det för mycket pengar så kommer notan i form av inflation som ett brev på posten. Ingenting kan skapas ur tomma intet utan det krävs arbete och naturresurser för att bygga upp någonting och det arbetet och de naturresurserna (om de inte är landets egna) måste betalas på något sätt innan det arbetet ger frukt och betalar sig.

 9. Jan Örsell sa:

  Ett initiativ har nu tagits i frågan från miljöpartiet. Senaste inlägget på “positiva pengars” blogg skriver om ett motion till riksdagen om att utreda saken noggrant. Jag lägger en länk här. https://positivapengar.weebly.com/blogg.html

 10. intressantanyheter sa:

  Det var ju precis det jag menade: Det finns ingen samlad bild av att det alltid skulle komma från ett visst håll! Det var det jag ville visa med de olika exempel jag nämnde. Männen bakom den första “the Chicago Plan” förordade extrem marknadsekonomi på i princip alla områden, utom just penninngsystemet, ganska intressant faktiskt.
  Tack för länken, Mycket intressant!!!

Kommentering stängd.