Cyperns banker öppnar, men enbart som “lyxigare” uttagsautomater med €300 som uttagsgräns | Zero Hedge

Imorgon ska bankerna på Cypern öppna igen efter 2 veckors rekordlång “bankhelg”…i alla fall på pappret.

Den som har under 100 000€ och som är logiskt tänkande vill ju ta ut sina pengar så att inte även dessa pengar blir konfiskerade i framtiden, men de möts av följande uttagsgräns:

300€ (ca 2500 kr).

Detta handlar inte om gränsen för en uttagsautomat, utan vad du får ta ut inne på banken.

Man kan ju inte direkt påstå att bankerna faktiskt öppnar när du egentligen bara får se dina pengar på ett konto i form av digitala skulder som banken har till dig. De kunde lika gärna höjt uttagsgränsen på automaterna, men det klart, det blir ju lite lyxigare att faktiskt kunna gå in på banken efter 2 veckor. Så att man inifrån kan se detta vidunder som har trollat bort ens pengar och/eller möjligheten till att använda dem!

Ovanstående åtgärd har naturligtvis ett finare ord än “tillfällig stöld av privat egendom för att gynna de allra rikaste i länder utanför Cypern”, utan kallas helt enkelt för “kapitalkontroll”. Så skönt det måste kännas för sparande Cyprioter att någon ovald teknokrat nu helt och hållet kontrollerar deras kapital. Det är ju det som vi alla vill, att slippa behöva bestämma över våra egna pengar och använd dem till vad vi vill, det är ju sååå jobbigt, eller hur?

Övriga saker i denna kapitalkontroll är bl.a:

 

– Stora restriktioner om vad du får köpa från andra länder och hur du får flytta även digitala pengar ut från landet

– Du får max ta med dig 3000€ i kontanter ut från landet

– Du får ej lösa in checkar till kontanter, bara sätta in dem i skuldsystemet på det som kallas “ditt” konto(Undrar hur länge det dröjer innan det blir en svart marknad där?)

Kortfattat kan man säga att du får använda delar av de pengar du har i digital form till vissa saker. Det kan inte bli tydligare än på Cypern att skuldsystemet nu har tagit sådan överhand att man öppet visar den enorma skillnaden för bankerna att hantera sedlar kontra skulder på kontot.

Problemet är ju dock fortfarande att de digitala skulderna kan försvinna med ett musklick, vilket de nu gjort för alla med över 100 000€, ingen vet hur mycket av detta de kommer få tillbaka.(beroende på vilken bank de tillhör). Detta gör att man måste tvinga in alla i systemet, eftersom alla annars vill komma ur det så fort som möjligt.

I övrigt kan man läsa om hur Cyperns utrikesminister är riktigt förbannad på Tyskland med bihang, att euron nu är uppdelad i två olika valutor då Cyprioter inte får använda sina euro fritt inom eurozonen, samt att Cypern självklart kommer gå in i en stor depression.

Men vad gör det, den akuta krisen är enligt en hel del etablerad media över och fredsbygget EU har än en gång klarat av det omöjliga. Men frågan är hur många som nu tror på det. Speciellt när man inser att de just nu anställer mängder av privata säkerhetsvakter som ska kontrollera vanliga sparare, och inte rånare, utanför banken och när ECB akut flyger in helikoptrar(!) fulla med sedlar för att klara av morgondagen. Även den mest oinsatte kan nog förstå att allt inte riktigt är som det ska i EU just nu.

Slutligen den största humorbiten av alla:

Den nuvarande förordningen ska gälla i fyra dagar. Ja, det verkar troligt.

Cyprus Banks Set To Reopen, To Serve As Glorified ATMs With A €300 Cash Withdrawal Limit | Zero Hedge.