Bankernas bötesnota: 650 miljoner om dagen | Cervenkas pengar

Den här artikeln kan länkas ihop med föregående inlägg. Det är tydligt hur finansiell brottslighet på hög nivå inte löses via det normala rättsystemet. När en bank gjort sig skyldig till grov ekonomisk brottslighet, exempelvis sålt produkter med felaktig information eller tvättat pengar åt knarkkarteller, så straffas de inte som en vanlig rånare. Nej, de förlikar. Ur artikeln:

“Nyligen gick J.P Morgan med på att betala 13 miljarder dollar i en förlikning med amerikanska myndigheter för att kompensera för bland annat hur bolån såldes vidare till investerare före krisen.”

Det är en mycket märklig värld man lever i när de som skapar såväl penningmängden som de kriser som följer, går helt fria, bara genom att göra det de gjorde fel från början:

Skapa lite mer pengar.

Bankernas bötesnota: 650 miljoner om dagen | Cervenkas pengar.

10 thoughts on “Bankernas bötesnota: 650 miljoner om dagen | Cervenkas pengar

 1. Jan Örsell sa:

  Jag vill länka till och starkt rekommendera alla att se en dokumentärfilm som kan verka inte höra hit. Den handlar egentligen om fallet Sture Bergvall. Fast lika mycket eller mer om hur det mänskliga psyket och sociala nätverk (med personkult kring vissa viktiga personer) kan leda helt fel till närmast masspsykoser i samhället. Jag ser tydliga likheter med hur det ekonomiska systemet är uppbyggt kring felaktiga antaganden och teorier. I ljuset av detta kan man förstå att det behövs inga stora utstuderade konspirationer för att förklara hur det ekonomiska systemet är uppbyggt. Det räcker så väl med det personliga vinstintresset och det mänskliga psyket som grund till det. Jämförelsen till Nazismen kring andra världskriget ligger också nära till hands liksom vissa kommunistdiktaturer. Ska vi aldrig lära oss av historien kan man undra? Man kan också ställa sig frågan om det alltid är de som avviker från normen som är mest psykiskt sjuka eller vanligt folk? https://www.svtplay.se/video/1628788/kvinnan-bakom-thomas-quick

 2. Håller helt med dig där, Jan! Sture Bergwalls enskilda fall är en utmärkt spegel för det allmänna tillståndet av groupthink. Asch- Milgram- och The Wave-experimenten förklarar mekanismerna:
  https://www.youtube.com/watch?v=TYIh4MkcfJA
  https://www.youtube.com/watch?v=BcvSNg0HZwk
  https://www.youtube.com/watch?v=ICng-KRxXJ8

 3. Sverker sa:

  En intressantare iakttagelse när det gäller just den tyska nationalsocialismen på 30-talet, är att just den rörelsen var den starkaste motståndaren till dåtidens bank & plutokrativälde. Det var ju liksom det som var hela idén att kringgå dom, och låta staten trycka egna pengar utan ränta, och allra viktigast, att basera nya pengar på dagsverken. En riksmark = ett dagsverke.
  Det var punkten 11 i partiprogrammet, och när denna förbigång av gängse pengaskapande mot lån och ränta från den etablerade bankmaffian fått hålla på i några år, så var Tyskland skuldfritt och ekonomiskt på fötter igen.
  1936 samlades Judiska världskongressen i Amsterdam, för att planera hur man skulle få ett stopp på detta, som dessutom riskerade att spridas till andra länder.
  Men lyckades, kan man ju säga, Tyskland krossades, och nu är snart hela världen skuldsatt.

 4. intressantanyheter sa:

  @jan
  Såg också detta igår, och har läst det mesta kring fallet tidigare. Tror också att det är som du skriver, det räcker med en personkult kring vissa viktiga personer/familjer inom penningsystemet för att få myten att fungera. Sedan är oerhört många beroende av detta system, speciellt i Sverige, där banksystemet är extremt stort i förhållande till landet.

 5. @Sverker: Ja, Hitlers riksbankschef Hjalmar Schacht skapade det monetärt finansierade system som lyfte Tyskland ur sin eländiga ekonomiska situation, och som hjälpte medborgarna att överleva och känna tillförsikt. Det tråkiga var ju att många medborgare undantogs från denna undsättning, men det var ju en ideologisk sak och inte en ekonomisk. Schachts system skulle fungera lika bra i ett demokratiskt sammanhang. Schacht skrev en bok 1967 som heter “The Magic of Money”, och den har tidigare funnits på nätet, men länken försvann efter en tid. Jag laddade dock ner den, så om du eller någon annan är intresserad av att läsa den så hittar man länken i detta blogginlägg: https://www.autentopia.se/blogg/?p=4825

 6. intressantanyheter sa:

  @sverker
  Vi har tagit upp just det faktum flera gånger på bloggen, att Hjalmar Schacht fick Tyskland på fötter trots enorma krigsskadestånd och depression. Hans bok Magic of Money har Carina tipsat om flera gånger, se mer i hennes inlägg:

  https://www.autentopia.se/blogg/?p=4825

  Tillägg: Såg nu att hon svarat själv!

 7. Jan Örsell sa:

  Sverker! Jag sökte för skojs skull lite på det du skriver om. Jag fick i princip inga träffar så jag undrar var du har fått alla dessa uppgifter ifrån? Finns det någon sanning och bevis för det du påstår eller är det bara Nazist fantasier? För mej låter det så när du skriver om någon slags Judisk Världskongress som bara 3 år efter Hitlers makttillträde skulle ha beslutat att krossa Tyskland och deras nya Riksmark. Alla judar är inte (eller var inte) bankirer och hela världens bankväsende (och allt annat) kontrolleras (kontrollerades) knappast av någon samling av enbart Judar. Jag köper helt enkelt inte den enkla Nazistideologin om att man lägga skulden till allt ont här i Världen på Judar eller någon annan särskild grupp människor. Att man därigenom kan “rättfärdiga” en slakt och plundring av dessa och alla de som har en avvikande åsikt till förmån för sin egen grupp av “perfekta” människor. Det är just sådana masspsykoser grundat på rent nonsens som jag varnade för i mitt inlägg. Vi verkliga socialister vill införa ett rättvist samhälle grundat på demokrati och allas lika värde och inte ett odemokratiskt samhälle grundat på våld, tvång och personkult som Nazismen och även kommunismen utvecklades till.

 8. Jan Örsell sa:

  I tillägg till vad jag tidigare skrivit i första kommentaren om masspsykoser så vill jag varna för en just nu pågående sådan masspsykos i Sverige idag. Jag talar om feminismen. Det är en farlig och extremistisk rörelse som har hjärntvättat stora delar av befolkningen. Den har starkt fäste i media och tål ingen kritik. De som är kritiska till rörelsen tystas, hånas och förföljs. De vill ofta gärna framstå som socialister och vänsteranhängare men har mycket stora likheter med högerextrema rörelser. Den lever och frodas på motsättningar och hat mellan män och kvinnor och har inte mycket med verklig socialism att göra. Verklig socialism bygger på jämlikhet medan feminismen inte är intresserad av jämlikhet utan bara av att stärka kvinnors ställning. Det finns klara kopplingar mellan deras manshat och teorierna om bortträngda minnen ofta av sexuella övergrepp. Det som var en grundsten i den behandling som gavs på Säter där Sture Bergwall behandlades. Jag undrar om inte feminismens teorier om genusvetenskap (pseudovetenskap) ligger bakom mycket av teorierna om förträngda minnen och varför de teorierna fick så stort genomslag i just Sverige där feminismen är så stark. Jag har själv egen erfarenhet av andra rörelser som ägnar sig ät hjärntvätt och känner väl igen symptomen. Jag har själv just gått ur vänsterpartiet på grund av att partiet är helt nedlusat av denna rörelse. Partiet säger sig vara ett socialistiskt och feministiskt parti men det är en ren omöjlighet för en verklig socialist att vara feminist om de inte är utsatta för ren hjärntvätt.

 9. intressantanyheter sa:

  @Jan

  Jag håller just nu på och läser “Mannen som slutade ljuga”. Det är skrämmande läsning och helt otroligt hur en gammal dam kunde skapa denna sekt i en av Sveriges viktigaste enheter. Att på ett lugnt sätt ifrågasätta vissa som kallas sig feminister är som du säger helt omöjligt i dagens Sverige.

  En annan intressant sak är ju att ABBA-Benny både stöder FI OCH vill ha bort kontanter.

 10. Jan Örsell sa:

  Jag vill rikta uppmärksamheten till de som kan stå emot och vända sådana masspsykoser i samhället. Starka, kritiskt tänkande, självständiga individer med ett gott hjärta som tror på sanning och rättvisa. Verklighetens hjältar i alla former som inte låter sig påverkas av dessa masspsykoser och det grupptrycket.

  Det finns så många små, patetiska människor som i den egna gruppen anser sig starka och ha rätt att forma samhället till sin egen fördel. Feminister, rasister och olika fundamentalistiska religiösa grupper. Människor som helgonförklarar sig själva och den egna gruppen som varande oskyldiga offer. Som struntar i sanningen och söker andra grupper att skylla allting på.

  Dokumentären jag kommer att länka till är kanske inte så märkvärdigt bra gjord men belyser vikten av dessa hjältar. Det har diskuterats i vetenskapliga kretsar om vi människor är onda eller goda av naturen. Man har då nästan uteslutande förutsatt att det har med generna att göra men ingen verkar förstå hur viktig miljön är och den egna viljan. Jag tror bestämt att vi alla kan och måste våga vara lite mera hjältar på vårt eget sätt. Att utnyttja våra olika starka sidor för att skapa ett bättre samhälle. Det är inte de få onda människorna som skapar ett dåligt samhälle utan alla de goda som låter sig tystas, hjärntvättas och övertalas mot deras egen vilja. Det gäller att vända den nedåtgående spiralen. Ju godare och bättre samhället blir ju lättare blir det att göra goda saker men det är svårt att vara hjälte i en ond och dålig värld.

  Här är länken. https://www.svtplay.se/dox

Kommentering stängd.