Tips från läsareHär kan läsare i kommentarsfälten lägga in tips på dokumentärer, artiklar, böcker etc som handlar om penningsystem och underliggande systemfel. Även citat, utdrag från rapporter etc är varmt välkommet så att det kan spridas till andra som är intresserade.

Detta tips kom från en läsare, en mycket bra idé. De kommer ligga kvar här så länge som bloggen finns.16 thoughts on “Tips från läsare

 1. Jan Örsell sa:

  IN (och andra)! Lever du? Inget har hänt på flera dagar nu. Funderar du på ett svar till mej som du sagt kommer eller har du inte haft någon tid till det? Vill du (eller andra) veta mer om min samhällsmodell (och har tid) kan jag rekommendera dej att läsa debatterna jag för på “Debatt Huset” under rubriken “Ekonomi” där jag går under namnet DWP1.

 2. intressantanyheter sa:

  Fullt upp med mitt företag, tyvärr är detta en fritidssyssla och får komma i 2:a hand. Synd. Har ingen lobbygrupp bakom mig som exempelvis bankföreningen som kan uppbära min lön, dock var det endast igår som ingen nyhet kom ut. Jobbar på en som ska ut idag.

  Tack för tipset, kollar gärna på Debatt Huset. Har du inte sett mitt och mest benjamins tips om detta?:

  https://www.landskatt.se/

  i denna nyhet:

  https://intressantanyheter.blog.se/mattias-persson-chef-for-riksbankens-avdelning-for-finansiell-stabilitet-riksbanken-kan-skapa-svenska-kronor-och-det-ar-vi-de-enda-som-kan-gora/

 3. Jan Örsell sa:

  Ett TV tips om en ny fantastiskt bra del i serien “Why poverty” som heter “Vi fattiga” som bara måste ses. Gör det.

 4. Jan Örsell sa:

  Jag är kass på datorer och vet inte hur man länkar till saker men borde inte sådana filmer läggas upp eller länkas till här. De har ju verkligen med saken att göra. Både som information om hur samhället fungerar och eventuellt som underlag till lösningar på problemen.

 5. Jan Örsell sa:

  IN och andra! Det börjar nästan bli tjatigt men återigen så måste jag tipsa om ett program i serien “Why poverty” som den här gången heter “En amerikansk mardröm”. Fullständigt lysande film som måste ses. Det nuvarande kapitalistiska systemet är så sjukt att man spyr och kan knappt fatta att det är sant.

 6. Jan Örsell sa:

  IN! Du borde se “Dokument inifrån” med rubriken “Lönesänkarna”. Det finns så mycket att kommentera att man skulle kunna skriva en mindre bok om det som tas upp i filmen. För smarta personer som du talar filmen för sig självt. Att försöka förklara för alla idioter som inte förstår själva är meningslöst. Hur förklarar man för någon som tror de vet allt utan att förstå något? Det går bara inte och man kan hålla på i evigheter att förklara samma sak om och om igen för samma person och sen finns det dessutom hur många sådana idioter som helst. Det är helt enkelt ett evighets arbete som jag inte orkar med. Jag hoppas du och andra har mer ork och större tålamod än jag och att det sker något slags under så att folk börjar använda hjärnan.

 7. Jan Örsell sa:

  IN! Skulle du ha en massa tid över (vilket du knappast har) och vilja veta lite mer om mina idéer om hur ett socialistiskt samhälle skulle kunna utformas så kan du ta del av debatten på “Debatt Huset” som jag tidigare tipsat om. Den här gången har mina diskussioner legat under rubriken “Inrikes”. Där kan du se vilka hjärndöda motståndare fulla av fördomar man ofta har emot sig där. Går där under namnet DWP1. Titta i så fall i slutet av de tre översta länkarna.

 8. Jan Örsell sa:

  IN! Undrar om du sett den här dokumentären. https://urplay.se/Produkter/170952-Stora-tankare-Inom-ekonomin. Har sett den två gånger och tyckte inte den var så bra första gången men innehåller en del fakta och uppmanar i slutet till fortsatt letande efter lösningar utan att skriva folk på näsan vad som är rätt eller fel.

 9. intressantanyheter sa:

  Har sett den 2 ggr också faktiskt. Precis som du säger så kändes den hyfsat objektiv faktiskt, den var bättre andra gången jag såg den.

 10. Jan Örsell sa:

  IN! Jag fick nyss ett tips på en film som jag också såg direkt men stundtals mådde riktigt illa av att se. Den är rena kapitalistiska propagandan där allt är statens fel och det privata kapitalet och bankerna knappt nämns och då oftast som den goda delen av samhället. Det finns bra delar också men jag rekommenderar absolut inte filmen till de utan kunskap och som därför inte kan genomskåda propagandan. Jag tänker ändå lägga en länk till filmen här för jag tycker du borde se vad motståndarna använder för propaganda och ser fram emot din kommentar om du har möjligheten att se och kommentera filmen. https://www.dailymotion.com/video/xxb9z5_end-of-the-road-documentary-how-money-became-worthless_shortfilms#.UUnPSvXiS19

 11. Jan Örsell sa:

  Med tanke på vad jag tidigare skrivit om systemfelen i dagens samhälle så vill jag rekommendera och hänvisa till en dokumentär som belyser en del viktiga frågor. Det är svårt att kortfattat sammanfatta hela filmens innehåll på ett bra sätt. Den bör bara helt enkelt ses. https://www.svtplay.se/dox

 12. Jan Örsell sa:

  IN! Jag har sett så många filmer om ämnet världsekonomi nu att jag inte vet vilka jag redan sett och länkat till. Med tiden och fördjupad insikt kan man ibland förstå samma program bättre om man ser det igen senare. Oavsett om det är ett nytt program eller inte så måste jag bara rekommendera den här filmen. https://urplay.se/Produkter/175205-Varlden-Kapitalismens-atervandsgrand

  Tydligen är jag inte ensam om att ha förstått att det är det kapitalistiska systemet det är fel på med tanke på titeln även om inte lösningen är helt glasklart belyst. Enligt filmen framgår det att min lösning med en fast penningmängd (eller en penningmängd kopplad till verklig tillväxt) vore att föredra. Till skillnad från vad jag förespråkat med ett sorts “Fiat pengar” så förespråkar de en valuta kopplad till guld. Jag börjar nu inse att det nog måste vara så eftersom “Fiat pengar” förr eller senare alltid verkar utnyttjas till att öka penningmängden.

  Vissa på den här sidan har hävdat att en valuta kopplat till guld alltid leder till att en liten elit till slut sitter på alla tillgångar men det är helt fel. Det är precis tvärt om. Se hur det ser ut idag med det system vi nu har. Detta gäller särskilt om det som jag förespråkar kombineras med ett gemensamt ägande av socialistisk modell där privat ägande är starkt begränsat. Det är den kombinationen som är lösningen och filmen vore fullständig om de fått med och belyst detta faktum.

  Jag vet inte om du läser det jag skriver längre och du och andra får ju dra era egna slutsatser själva men i stora drag tror jag faktiskt att jag har grepp om det här nu och har förstått hur det fungerar. Det hade inte allt klart för mej innan jag fick tips om den här sidan så jag tackar för all hjälp att förstå. Som jag skrivit innan så ska jag inte hålla på att skriva här så mycket mer utan använda tiden till annat. Med den här filmen och dessa sista kommentarer så har jag verkligen fått framfört mitt budskap så gott jag kan här och tackar för mej.

 13. Jan Örsell sa:

  IN! Det blev lite fel i förra inlägget i sista delen. Jag skriver där “Det hade inte allt klart för mej…”. Det ska naturligtvis vara “Det hade jag inte inte helt klart för mej…”.

 14. Jan Örsell sa:

  Ytterligare en fantastisk dokumentärfilm om hållbar utveckling. https://urplay.se/Produkter/179422-Varlden-Hallbarhetens-grans

 15. Jan Örsell sa:

  IN!

  Visningen av denna lysande “Stefan Jarl dokumentär” (Godheten) har med hänvisning till opartiskhet av SVT senarelagts till efter valet. Se den och hjälp till att sprida den i tid. https://www.youtube.com/watch?v=T3S8aXr9l6Y&feature=youtu.be

 16. Jan Örsell sa:

  IN! Jag vet inte om du fortfarande läser mina tips men jag vill ändå rekommendera det senaste avsnittet av dokument utifrån som jag länkar till. Det innehåller mycket information om hur det kapitalistiska systemet fungerar i finansbranschen. Hur svårt (för att inte säga omöjligt) det är att stävja olagliga insideraffärer. Att få de skyldiga åtalade och framför allt att reparera skadorna de har åstadkommit. Det görs trots allt försök och filmen visar hur viktig övervakning och avlyssning är för rättsväsendets arbete. Filmen tycker jag annars på ett tydligt sätt visar de grundläggande bristerna i ett kapitalistiskt system med privat ägande och ett privat vinstintresse. https://www.svtplay.se/dokument-utifran

Comments are closed.